Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nin birkaç yüz metre uzağında bulunan Suriye'nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde ordu birlikleri ile muhalifler arasında dün başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor. Okulların yeniden tatil edildiği ve güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı ilçede, vatandaşlar ise büyük tedirginlik yaşıyor.

İç karışıklığın yaşandığı Suriye'de, Özgür Suriye Ordusu mensubu muhalif güçler, dün sabaha karşı Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Resulayn ilçesini ele geçirmek için ordu birlikleri ile çatışmaya girdi. Ordu birliklerinin karşılık vermesiyle çatışmalar şiddetlenirken, en büyük korkuyu sınırın Türkiye tarafında bulunan Ceylanpınarlı vatandaşlar yaşadı. Okulların tatil edildiği ve vatandaşların sınıra yaklaşmamaları konusunda uyarıların yapıldığı ilçede, Suriye yönünden gelen şarapnel parçalarının isabet ettiği 3 vatandaş yaralandı, birçok ev ve işyerinde hasar oluştu.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Resulayn'da muhalifler ile ordu birlikleri arasında dün sabah başlayan çatışmalar gece boyu devam etti. Ceylanpınar'da tedirginliğe yol açan çatışmaların şiddeti sabah saatlerinden itibaren artarak devam etti. Silah seslerinin susmadığı ilçede, bugün yaşanan çatışmalarda düne göre daha fazla patlama sesleri duyulmaya başladı.

YARALILAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

Şiddetli çatışmaların halen devam ettiği Resulayn'da yaralanan muhalifler ve ordu askerleri, sınırdan geçirilerek getirildikleri Ceylanpınar'da tedavi ediliyor. Durumu ağır olan yaralılar ise ilk müdahalelerinin ardından Şanlıurfa ve Mardin'deki hastanelere sevk edildi.

2'İNCİ ORDU KOMUTANI CEYLANPINAR'DA

Zaman zaman şarapnel parçalarının isabet ettiği Ceylanpınar ilçesindeki askeri hareketlilik de sürüyor. Şanlıurfa'da bulunan 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan bölgeye sevk edilen obüs ve zırhlı araçlar, sıfır noktasına yerleştirilerek Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı hazır bekletiliyor. Öte yandan yaşanan gelişmelerin ardından 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde olduğu ilçeye gelerek sınır birliklerini denetledi. Geceyi Şanlıurfa'da geçiren Org. Mendi, bölgedeki gelişmeleri izlemeye devam edeceği bildirildi.

ÇOK SAYIDA EV BOŞALDI

Sınır ötesinde yaşanan çatışmalardan seken kurşunlar ve şarapnel parçalarının yaralanmalara yol açması ve güvenlik güçlerinin uyarısının ardından sınır hattında yaşayan vatandaşlar evlerini boşalttı. Tedirgin anların yaşandığı ilçede çok sayıda vatandaş sınır hattındaki evlerini boşaltıp, geçici olarak ilçe merkezindeki veya farklı bölgelerdeki yakınlarının yanına yerleşti.

EĞİTİME YİNE ARA

Şiddetli çatışmaların başlamasıyla okulların tatil edildiği Ceylanpınar'da eğitime bugün de ara verildi. Yetkililer, ilçe merkezi ve bağlı tüm köylerde tatil edilen okulların açılmasının, Resulayn'daki çatışmaların durumuna göre belirleneceğini kaydetti.

KAÇIŞ SÜRÜYOR

Ülkelerindeki şiddetten kaçan Suriyeliler ise, yanlarına alabildikleri eşyalarla birlikte sınırı aşıp Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Sınırda karşılanan Suriyeliler, işlemleri yapıldıktan sonra çadır kentlere yerleştiriliyor. Dün başlayan çatışmalardan bu yana Suriye'den Ceylanpınar'a gelenlerin sayısının 5 bini geçtiği bildirildi.

VALİLİK: EN ÜST DÜZEYDE TEDBİR ALINDI

Yaşanan gelişmelere ilişkin Şanlıurfa Valiliği'nden de yazılı bir açıklama yapıldı. Suriye'de devam eden çatışmalarda Ceylanpınarlı vatandaşların etkilenmemesi için en üst düzeyde tedbirler alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Suriye Arap Cumhuriyeti Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde yaşanan iç çatışmalar ilimiz sınır hattında bulunan Ceylanpınar ilçemizden takip edilmektedir. Yaşanan bu olumsuz süreçten vatandaşlarımızın etkilenmemesi için devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile gerekli tedbirleri en üst düzeyde almaktadır. Ayrıca alınan tedbirler çerçevesinde, sınır hattında yaşayan vatandaşlarımızın da gerekli hassasiyeti göstermeleri önem arz etmektedir."

Öte yandan İspanya'da bulunan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'in de çatışmalar üzerine programını yarıda kestiği ve dün gece kente döndüğü bildirildi.

MUHALİFLER GÖRÜNTÜLENDİ

Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Resulayn'da devam eden çatışmalarda ordu birlikleri ile çarpışan muhalifler görüntülendi.

Dünden bu yana ordu birlikleri ile çatışan muhaliflerin, Ceylanpınar sınırına 200 metre uzaklıktaki bir okulu karargah olarak kullandığı görüldü. Okulun girişinde silahlı kişilerin nöbet tuttuğu ve sık sık silahlı muhaliflerin üzerlerine otomatik tüfek ve uçaksavar yerleştirdikleri araçlarıyla okula geldikleri görüldü. Bu arada karargah olarak kullanılan okula, bir grup siyah kıyafetli, yüzü maskeli ve silahlı olarak geldi. Muhaliflerin karargah olarak kullanılan okulda görüşmeler yaptıktan sonra, çatışmaların sürdüğü bölgelere takviye olarak gittikleri öğrenildi.

SURİYE TANKLARI GELDİ

Öte yandan dün şiddetli çatışmaların olduğu Resulayn'a, ordu birliklerinin de takviye güç gönderdiği bildirildi. Haseki'den yola çıkan tanklar, Resulayn'a yakın bir noktaya konuşlandı ve buradan muhaliflerin bulunduğu alanlara top atışı yapmaya başladı. Havan mermilerinin de atıldığı Resulayn'da, vurulan noktalardan zaman zaman dumanlar yükseliyor.

Asker ve polislerin yoğun güvenlik önlemi aldığı sınır hattında ise vatandaşların uzaklaşmaları konusunda sık sık uyarı anonsları yapılıyor.

Öte yandan çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, sınırı aşarak Türkiye'ye gelmeye devam ediyor.