Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağındaki aramalar tamamlandı. Davutoğlu, incelemenin tamamlanmasının ardından uçaktan çıkan malzemelere, incelenmek üzere el konulduğunu aktardı ve ''Suriye yolcu uçağının yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ: ASKERİ MALZEMENİN ŞAM'A GİTTİĞİ BELGELENDİ

Suriye Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Türkiye hava sahası üzerindeyken Türk savaş uçakları tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Mürettebat dahil 37 kişinin bulunduğu uçakta yapılan ilk araştırmada 12-13 adet dev koliye rastlandı. Koliler incelenmek için tek tek açıldı. Kolilerden silah sistemleri parçası olduğu anlaşılan malzemeler çıktı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, uçakta bulunan askeri malzemelerin Şam rejimine gittiğinin belgelendiğini açıkladı.

MALZEMELERE EL KONULDU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Suriye yolcu uçağının yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Ancak uçaktaki malzemelerin hem incelemeleri sürüyor hem de sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz'' dedi.

RUSYA AÇIKLAMA BEKLİYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği hemen Türk Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. İsminin açıklanmasını istemeyen diplomatik kaynaklar, "Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği hemen Türk Dışişleri ile görüşerek olup bitenlerle ilgili durumun izahatını yapmasını talep etti, ayrıca uçaktaki Rus vatandaşlarına ulaşılmasının sağlanmasını istedi. Moskova - Şam seferini yapan Suriye uçağında Rus vatandaşları da olabilir. Edinilen ilk belirlemelere göre, uçakta çocuklar dahil 17 Rus vatandaşı bulunuyor. Zira bu bilginin kontrol edilmesi de gerekiyor. Rus konsoloslar, Rusya vatandaşlarının güvenliğini sağlamak, hak ve çıkarlarını korumak amacıyla kendileriyle görüşmek için havalimanına hareket etti" açıklamasını yaptı.

Olay tüm görsel ve yazılı Rus medyasında manşetlerde yer aldı. Rus NTV televizyonu, "Türkler uçağı serbest bıraktı ama malzemelerine el koydu" bilgisini verdi. Türk medyasına atıfta bulunan Rus basını, Türk istihbaratının, uçakta askeri alanda kullanılan radyo cihazları bulduğu iddiasını aktardı.

HAVA SAHASI KAPATILMIŞTI

Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen bilgi doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) öğle saatlerinde Türk havayolu şirketlerine acil kodlu geçtiği bilgi ile Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil uçakların derhal geri dönmesini istedi.

Bunun üzerine saat 17:00 sıralarında Moskova Vnukovo Havalimanı'ndan kalkan, Suriye Havayolları'na ait Airbus A320 tipi uçak, hava sahası kapatıldığı için Ankara Esenboğa'ya inmek üzere yönlendirildi.

Ankara Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kaldırılan F-16 uçaklarının eşlik ettiği, Suriye Havayolları'na ait, SRY442 sefer sayılı uçak saat 17.15'te Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.