Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yeni teşvik uygulamasında Trabzon’un 5. grupta yer almasını beklerken Mersin, Gaziantep gibi illerle aynı kapsamda değerlendirilerek 3. gruba konulmasıyla hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek bu yanlışın düzeltilmesi için hazırlık yaptıklarını söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, “Taleplerimizi dile getirerek bunun düzeltilmesini sağlayacağız” dedi.

TTSO, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) ve Trabzon Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (TESOB) tarafından hazırlanan ve yeni teşvik uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerin yer aldığı basın toplantısı, TTSO’da yapıldı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve TESOB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kara’nın imzasını taşıyan açıklamayı dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, 2023 hedefinin ön planda bulunduğu yeni teşvikleri Trabzon iş dünyası olarak olumlu bulduklarını ancak Trabzon’un yer aldığı gruba itiraz ettiklerini söyledi.

Yeni teşvikle ilgili bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, “Yeni dönemde 6 bölgeye ayrılan yeni teşvik sisteminde Trabzon 3. bölgede yer almış bulunmaktadır. Artvin ve Rize 4. bölgede, Giresun, Ordu ve Gümüşhane illerimiz de 5. bölgede yer aldı. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 3 ilimiz 5 bölgede, 2 ilimiz 4. ve 1 ilimiz de 3. bölgede yer almış bulunmaktadır. İller bazında yapmış olduğumuz değerlendirmede bazı sıkıntıların var olduğunu gördük. Eskiden en fazla destek alan 4. bölgede yer alırken şimdi 3. bölgeye alınan Trabzon ise en fazla kaybeden il durumuna getirilmiştir. Gelişmiş illeri daha geliştirmek gerekirken, durdurmamak gerekmektedir. TR-90 bölgesi olarak altı ilin bir arada bulunduğu ve sosyo-ekonomik göstergeleri birbirine oldukça yakın olan Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerimiz teşvikte 3 ayrı bölgeye ayrılmış bulunmaktadır” dedi.
Başkan Hacısalihoğlu; “Yeni Teşvik uygulamasıyla Trabzon kayıp yaşamıştır”

TÜİK tarafından açıklanan 2011 yılı illere göre göç rakamlarında Trabzon’un göç veren illerin başında geldiğine, yapılan araştırmalara göre göç verme hızının teşviklerle azalmaya başladığına dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, “Önceki teşviklerde Trabzon önemli ölçüde göçün hızını düşürdü.  Göçün hızının düşürülmesinde teşviklerin önemli katkısı olmuştu. Göçün hızının düşürülmeye devam ettirilmesi için Trabzon’un teşvik avantajlarının düşürülmesi yerine artırılması gerekmektedir. Yeni teşvik sisteminde Trabzon üç ayrı başlıkta bir önceki teşvikteki avantajlarına göre kayıp yaşamıştır. Buna göre, sigorta pirimi işveren payı, vergi indirimi payı ve faiz desteği payı Trabzon’un 3. bölgeye alınmasından dolayı geriye düşmüştür. 4. bölgeye alınmamız halinde bir önceki teşvike göre kayıplarımız geri kazanılmış olacaktır. Bugüne kadar sağlanan teşviklerde Trabzon iş dünyası üzerine düşün sorumluluğu en üst düzeyde yerine getirerek yatırım ve istihdam sağlayarak ülke ekonomisine verdiği katkıyı en üst düzeye çıkarmıştır.  Trabzon 2011 yılında ülkemizde kayıt dışı istihdamı önlemede Türkiye’nin birincisi olmuştur. Bu gurur Trabzon iş dünyamızın gururudur” şeklinde konuştu.

“5. Bölge beklerken 3. Bölgede yer almamız bizim açımızdan hayal kırıklığı olmuştur”

Yeni teşvik uygulamasıyla 2009 yılındaki teşviklerle kıyaslandığında Trabzon’un daha geri plana düştüğünü vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Biz 5. bölge beklerken 3. Bölgeye konulunca hayal kırıklığına uğradık. Trabzon’un yeri en azından 4. bölge olmalıydı. 3. bölgede yer almamız bizi tatmin etmedi. Bunun bir derece daha düşürülerek 4. bölgede yer almasını istiyoruz. Bununla ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Biz 4. bölgenin hakkımız olduğuna inanıyoruz. Üyelerimizden de bu konuda çok sayıda şikayet geliyor. Yeni teşvik sisteminde illerin bulunduğu bölgelerin değişebileceğini göz önünde bulundurarak Trabzon’un da en azından geçmişe göre kayıplarının telafisinin düzeltileceğini umuyoruz. Zaten bu konuda gerek Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan gerekse Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan gerekli açıklamalarda bulunmuş, illerin zamanla teşvikte bölgeler arasında değişiminin mümkün olduğunu ifade etmişlerdir. Biz de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla geniş kapsamlı bir toplantı yaparak görüşlerimizi ilgili Bakanlığa ileteceğiz. TOBB’da bu konuyla ilgili yapılacak toplantıda hazırlık yapıp taleplerimizi gündeme getireceğiz ve bunun düzeltilmesini sağlayacağız” dedi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan; “İktidarıyla, muhalefetiyle herkesi göreve davet ediyoruz”

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da, yeni teşvik sisteminde Trabzon’un bulunduğu yeri eleştirerek ‘siyasiler başta olmak üzere Trabzon’un sınıfta kaldığını ileri sürdü.
“Trabzon göç veriyor, işsizlik artıyor. Bunlar ekonomik açıdan bir sıkıntı olduğunu gösteriyor” diyen Gürdoğan, “Yeni uygulamada Trabzon’un bulunduğu yer siyasilerin sınıfta kaldığını gösteriyor. Biz 5. sıraya inmeliyiz. İlimizde yatırım düşünen veya planlayan işadamları bundan vazgeçecektir. İktidarıyla muhalefetiyle herkesi göreve davet ediyoruz. Sıralama acilen değiştirilmeli, azalan nüfusumuz kriter olarak alınmalı”

“Bu olay bizim moral ve motivasyonumu bozmuştur”

Yeni bir düzenleme yapılmasını ve Trabzon’un yerinin değiştirilmesini isteyen Gürdoğan, bu konuda her türlü fedakarlığa hazır olduklarının altını çizerek şunları dile getirdi:
“Ankara’ya gidenlerin bunu yeteri kadar anlatamadığını gördük. Siyasiler yeni düzenlemeye hazırlanmalı, biz sivil toplum kuruluşları olarak her türlü fedakarlığa hazırız. Bunun kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Trabzon burada kazanan değil kaybeden olmuştur. Trabzon’u Gaziantep, Mersin gibi illerle aynı kategoriye koydular. İhracat yapan firmaların kanuni merkezlerinin Trabzon’da yer alması ihracat rakamlarını artırmıştır. Bu bir gösterge olarak alınmamalıdır. Biz Sochi limanının kapanmasıyla ilgili alternatif hat açmak için uğraşırken bu olay bizim moralimizi bozmuştur.”