ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, yönetimin, Türkiye'ye düşen top mermilerinin sorumlusunun Suriye ordusu olduğu yönündeki duruşunu yineleyerek, ''Sınırda gerilimi tırmandıran taraf Suriye Hükümeti ve ordusu'' dedi. Toner, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, Akçakale olayıyla ilgili olarak, ABD'nin Avrupa Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mark Hertling'in, ''Suriye sınırından Türkiye'ye düşen top mermilerinin, Suriye güçlerinden mi, Türkiye'yi işin içine daha fazla dahil etmek için muhalif gruplardan mı, yoksa Suriye'deki PKK'dan mı geldiği noktasında kafa karışıklığı bulunduğu'' sözlerine dair sorusunu yanıtladı.

Korgeneral Hertling'in açıklamalarını görmediğini ifade eden Toner, ''sınır gerilimlerini tırmandıran tarafın Suriye Hükümeti ve ordusu olduğunu net biçimde ortaya koyduklarını'' hatırlattı.

Toner, şöyle devam etti:

''Tüm bu gerilimlerin, şiddetin tırmanmasının doğrudan sorumlusu Esed rejimi. Esed, barışçıl bir muhalefete karşı acımasızca şiddet uygulamasaydı, bu durumda olmazdık. Bu şiddetin neticesinde Suriye halkının, evlerini ve ailelerini korumak için hükümete karşı silaha sarıldığını gördük. Ancak şunu net olarak koyalım; bu yaşananların sorumlusu Esed ve rejimi.''

Toner, gazetecinin, spesifik olarak Akçakale olayını sorduğunu hatırlatması üzerine, ''(Sorumlunun) Suriye ordusu olduğunu söylemiştik'' ifadesini kullandı.