61SAAT HABER SERVİSİ - CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen,  parlamentonun son haftası çıkarılan teşvik paketiyle Karadeniz'in tarihinde ilk defa bu kadar büyük imkan yakaladığını kaydetti. Güçlü bir iktidar güçlük bir muhalefetle her şeyi değiştirme olanağı yaşanabileceğine dikkat çeken Pekşen, çıkarılan teşvik paketiyle Trabzon'da sanayicilerin artık mazeretinin kalmadığını kaydetti. 

Pekşen, "Güçlü bir iktidar güçlü bir muhalefetle bir kentte çok şeyi değiştirme olanağınız olabilir. Bir kaç gündür, Türkiye'de çok ciddi değişiklikler oldu. Ama bekledim ki özellikle Trabzon'da gerekli siyasi bilgilendirmeler yapılsın. Ama gördüm ki bunlar yapılmadı. Parlamentonun son haftasında bir paket çıkarıldı. Bu paketin içinde çok ciddi tartışmalar vardı. Bunlardan bir tanesi de yatırım teşvikleriyle ilgili. Türkiye'de siyasi tarihimizde rastlanmayacak oranda büyük bir teşvik paketi yayınlandı. Bu 23 ili kapsayan bölümü olağanüstü, müthiş bir destek paketi var" dedi. 

KARADENİZ, TARİHİNDE İLK DEFA... 
Pekşen, sözlerine şu şekilde devam etti: "Ama Karadeniz Bölgesi tarihinde ilk defa bu boyutta teşvik yakaladı. Bunda şahsen benim çok emeğim oldu. Trabzon'da Karadeniz'de bütün sanayicilerimize sesleniyorum. Artık hiç bir mazeretleri yok. Yüzde 200 yatırım indirimi.  Ne kadar harcadıysan 2 katı vergiden düşebilirsin. Kullandığın enerjinin yüzde 50'si. Yatırım yapacağın arsa devlete aitse o arsanın bedava verilmesi. 5 yıl süreyle çalıştıracağınız işçinin 20 aylık bürüt maaşı. Çalıştıracağınız işçinin 10 yıl süreyli iş veren tarafından ödenecek ssk payı. Gümrük vergisi. KDV ve Devletin Fonları hepsi devlet tarafından karşılanacak. Bir yatırım için bir işletmecinin ihtiyaç duyacağı her türlü desteği devlet veriyor. 



ARSA DESTEĞİ, YATIRIM İNDİRİMİ... 
"Karadeniz'de devlet desteklerine ulaşamıyoruz.  Bu bölgeye yatırım sağlanmıyor" bahaneleri artık yok. Yüzde 200 yatırım indirimi sektör ve bölge ayrımı yapılmadan veriliyor. Arsa desteği, sektör ve bölge ayrımı yapılmaksızın. Krediler, İşçi Maaşları, Sigorta pirim destekleri, ne sektör ne de bölge ayrımı yapıldı. Bu bölgedi ki sanayicilerden bu konuda artık ellerini taşın altına koymalarını bekliyoruz. 
Son 1 ay içinde Ordu'da bulunan sanayiciler yatırım yapmaya başladı. 2 ay içinde Avrupa'da 2 tane çikolota firmasını satın aldılar. Ben Trabzon'da ki sanayicilerin ellerini taşın altına koymalarını bekliyorum. Yatırım adası gibi hayal değil, gerçek teşviklerle ciddi yatırımlar yapmalarını bekliyorum" dedi. 

FİRMA ADRES GÖSTEREREK KIZMANIN GEREĞİ YOK
Fındık ile ilgili de konuşan Pekşen, "Fındıkta inanılmaz bir el var. Bizim fındıktan aldığımız 2.8 milyar dolar. En maksimum seviyesi 2014 yılında oluşmuş. Ama dünyada fındığa dayalı sektörlerin toplam büyüklüğü 127 milyar dolar. Bizim aldığımız pay maksimum 3 milyar dolarlık pay aldık. bunun en önemli sağlayıcısı biziz.  Firma adres göstererek kızmanın gereği yok. Keşke hepsi gelse. Burada dünyanın devleri gelse yatırım yapsa. Yapacağımız en doğru en akıllı şey, fındığın burada üretimine ilişkin bin tane eleştiri söyleyebilirsiniz... 

FINDIKTA KANDIRILMIŞIZ
Şuan da net gördüğüm şey: Bu sene rekolteye ilişkin büyük bir aldatmaca olmuş. Hep beraber kandırılmışız. Fındığa ilişkin açıklanan rekoltenin neredeyse 3'de 1'i oranda oldu. Bu sene beklenen rekolte 250 bin ton civarında. Bende aradım. Bütün fındık üreticisi tanıdıklarımı aradım.  Rekoltenin geçen seneye oranla yüzde 30 düştüğü söyleniyor. 250 bin ton fındığın demekki ortalama 25 lira fiyat bazına oluşması demekti. Fındık üreticilerimize sesleniyorum. Fiyatların yükseleceğine emin olsunlar. Mümkünse biraz beklesinler. Bekleme olanakları var mı  o da yok. Devletin tedbir alması lazım. Çiftçi borçlarını yeniden yapılandırılmsı mutlaka ele alınmalı. Parlamento açıldığı dönemde bende bunu hızlıbir şekilde gündeme taşıyacağım" diye konuştu.