Dobbogoh kardeşler çölde yaptıkları yolculuk ardından Gaziantep’e daha sonra bir araçla Trabzon’a geldiklerini ifade ettiler.  çölde yolculuk yaptık Suriyeli Göçmenlerden Gosoon Dobbogoh Suriye’de ki iç savaştan kaçarken günlerce çölde yürüdüklerini ve Antep’ e geldiklerini ifade etti.

Dobbogoh yaşadığı süreçle ilgili; “Suriye’den buraya bir buçuk yıl önce geldik. 27 yaşındayım üç çocuğum var bir tanesi burada Dünya’ya geldi. Eşim Suriye’de çalışıyordu iç savaştan önce buraya geldikten sonra Değirmendere’de çalışmaya başladı. Kardeşlerimle, annemle, yengelerimle buraya göç ettik. 8 kardeşiz 2 kardeşim hala Suriye’de Türkiye’nin diğer illerinde’de akrabalarımız var. Onlarla iletişimiz koptu. Suriye’de ki kardeşlerim ile hala iletişim halindeyiz.  Yaşadığımız toprakları terk etmek zorunda kaldık.  Kaçak buraya geldik. Suriye’den kaçarken çölde yolcuk yaptık. Gaziantep’e geldik.

Daha sonra da Trabzon’a bir araba ile geldik” dedi.  Türk Vatandaşlığına  Geçmek İstiyoruz Üç çocuğu ile Trabzon’a gelmek zorunda kalan Dobbogoh Trabzon insanının çok iyi olduğunu hiçbir ırkçı saldırı ile karşılaşmadıklarını belirterek şunları kaydetti; “Çok zorlu bir süreçti. Göç etmek zorunda kaldık. İşimizi yurdumuzu terk ettik, çoğu ailesini kaybetti. Hayatını kaybedenler oldu. Buraya geldikten sonra hayatımız birazda olsa düzene girdi. Hatta oradan bile daha düzgün bir hayatımız oldu. Eşim çalışıyor. Her hangi bir iş güvencesi yok. 1000 Lira gibi bir maaş alıyorlar o da bize yetiyor. Türkiye’de özellikle Trabzon’da böyle bir sorun yaşamadık.

Şimdilik kalma sorunumuz ya da iş sorunumuz yok.  Suriye’den daha az problem yaşadığımızı bile söyleyebilirim. Türk vatandaşlığına da geçmek istiyoruz. Eğer Suriye’de bir gün iç savaş biterse topraklarımıza dönmeyi çok isteriz” dedi.

Diğer Göçmenlere Göre Şanslıyız Mahmut Dobbogoh ise yaşadığı süreci şu şekilde anlattı; “Türkiye’ye iki yıl önce altı kardeşim, annem ve akrabalarım ile geldim. 16 yaşındayım, Okula gitmiyorum. Değirmendere havalandırmada çalışıyorum. Orada benim gibi birçok Suriyeli çocuk var çalışan. Aileme destek oluyorum. Pek bir beklentimizde yok bu süreçte kimseden. Ama Türk vatandaşlığına kabul edilirsek geçmeyi isteriz. Biz diğer göçmenlere göre daha şanslıyız.”

Sonay ÇALUK  / Taka