Ülkemizde 5 Nisan 1958 yılından beri kutlanan Avukatlar Günü dolayısıyla Trabzon Barosuna bağlı Avukatlar Valilik önündeki Atatürk Heykeline çelenk bıraktı. Burada düzenlenen törende konuşan Trabzon Baro Başkanı Avukat Mehmet Şentürk, meslek sorunlarının her geçen gün çoğalarak arttığını, yasalarla getirilen kazanımların kara ve fiili uygulamalar ile törpülenerek erozyona uğratıldığını kaydetti.
Bu gerilimin yavaş ve hissettirilmeden yapıldığını ifade eden Şentürk, sözlerini şu şekilde sünrdürdü:
“Yargının kurucu unsuru olan Avukatlık mesleğinin kamu hizmeti olması mesleğin ifasında yaşanan sorunların göz ardı edilmesi gerçeğini ortadan kaldırmayacaktır.
Özellikle hukukçuların ve avukatların birilerin yanında veya karşısında değil, hukukun yanında, hukukun gerekçelerine uygun hareket etmesi elzemdir.



HUKUKA BAĞLILIK ANLAYIŞI
Bu bağlamda baroların ve tüm avukatların topyekun hukuka bağlılık anlayışını yerleştirmek ve işlevliğini kazandırmak için daha çok çalışmaları gerektiğini ve bu ulvi görevi büyük bir gayretle en güzel şekilde yapmaları gerektiğini vurgulamak isterim.
Hukuk devleti ve eksiksiz demokrasi için gerekli olan bağımsız ve tarafsız yargının kurucu unsurlarından biri olan savunmanın önemini idrak edemeyen mesleğini kamu görevi olarak kabul edenler işlerine gelmediğinde ise mesleğimizi serbest meslek olarak gören bir tavır sergilemektedirler. Tabi ki bu zihniyetin temelinde savunmanın yargı içindeki yerini tam olarak anlayamamak ve adaletin savunmasız olmayacağını bilmeme cehaleti yatmaktadır.



AVUKATLIK SINAVININ GETİRİLMEYİŞİ
Anayasa Mahkemesinin iptal kararının yayınlanmasına rağmen Avukatlık Sınavının getirilmeyişi, bu yönde hiçbir çaba sarf edilmeyişi mesleğimize bakış anlayışını ortaya koymaktadır.
Anayasanın yargı bölümünde savunmanın yer almayışı, yasal kazanımların fiili uygulamalar ile ortadan kaldırılması, hukuk fakültelerinin niteliğine ve niceliğine bakılmaksızın aşırı şekilde arttırılması, mesleki bilgi ve becerinin tespiti ölçüsünün konmayışı, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen halen Avukatlık sınavının getirilmeyişi, doğal olarak savunma mesleğinin ve adaletin anlaşınını erozyona uğraması sonucunu doğurmaktadır.

SAVUNMA ADALETİN TEMELİDİR
Ceza adalet sisteminde yer alan Müdafilik kurumunun artık yarar yerine bir zarar getirdiği, temel hak ve hürriyetleri olumsuz yönde etkilediği ve mesleğin düzeninin bozarak zafiyete neden olduğu artık herkesçe bilinmektedir.
Adalet mülkün temelidir, savunma ise adaletin temelidir anlayışına inanmayan ceza adalet sistemlerinin demokrasi standardını belirlemediği sistemlerde kalıcılıktan ve devamlılıktan söz edilemez” dedi.