Trabzon’da Vali Dr. Recep Kızılcık’ın başkanlığında turizm sektörünün temsilcileri ile birlikte yapılan toplantının etkileri devam ederken bu toplantıda açıklanan verilerde gündem oluşturdu.
Sümela Manastırı, Uzungöl’ü, Vazelon Manastırı, yaylaları, doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile geçmişi M.Ö.’lere dayanan bir kent olan Trabzon’un 2011 yılı turizm verileri tam bir hayal kırıklığı yarattı.
Turizm İl Müdürü İsmail Kansız’ın açıkladığı veriler ışığında 2011 yılında bölgeye gelen turist sayısının 3’te 2’sinin Trabzon’a geldiği ifade ediliyor.
2011 yılında Trabzon’a gelen yerli turist sayısı 1 milyon 445 bin olurken yabancı turist sayısı ise sadece 327 bin kişi ile sınırlı kaldı.
Bölgeye gelen toplam turist sayısı 2 milyon 950 bin bunun 3’te 2’si Trabzon’a geliyor.
Bu anlamda yayla turizmi ile ön plana çıkmayı hedefleyen Trabzon’da turistlerini ise kentte ortalama konaklama günleri ise yine sadece 2 gün ile sınırlı.
Bu noktadan bakıldığında tam bir hayal kırıklığı yaratan turizm rakamları Türkiye geneli rakamlarla kıyaslandığında ise ne denli kötü durumda olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor.
Buna göre, Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı 2011 yılında 2010 yılına göre yüzde 9.9 artışla 28 milyon 632 bin 204'ten 31 milyon 456 bin 76 kişiye ulaştı. Bu ziyaretçilerin 2 milyon 112 bin 880'inin günübirlikçi olduğu belirlendi.
Türkiye’de en fazla turist çeken ile ise Antalya.. Antalya geçen yıl 11 milyon 292 bin kişiyi ağırladı.
Vali Kızılcık, yaşanan bu durumu şu sözlerle özetlemişti:
“Bu doğal güzellikler tarih ve kültür güzelliklerine sahip olup da şuanda bu kadar az turisti çekebilmeyi herhalde sadece biz becerebiliyoruz. Ben bu anlamda başta kendim olmak üzere bir bu sektörde uğraşan tanıtım ve pazarlama işinde çaba sarf eden kamu özel ve STK kuruluşları olarak özeleştiri yapmak istiyorum”