Türkiye’de kadına şiddet her geçen gün artarken Trabzon’un bu noktada diğer illere göre daha iyi bir seviyede olduğu kaydediliyor.
Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk, Trabzon’da 1,5 yıl içerisinde bu konuda müdürlüğü mahkeme ve emniyet birimleri tarafından 205 kadının bildirildiğini kaydederken bunlardan sadece 11 kadının yardım istediğine dikkat çekti.
Trabzon’da kadına şiddetin diğer illere göre az olduğunu ifade eden Çelenk, rakamlarda bir anda yaşanan artışın ise artık mahkeme ve emniyet birimlerine getirilen bildirim zorunluluğundan kaynaklandığını ifade etti.


DİĞER İLLERE GÖRE TRABZON ÖN PLANDA DEĞİL
Çelenk, “Diğer ilere oranla baktığımızda Trabzon çok ön planda değil. Akraba ilişkileri akraba diyalogu konusunda Trabzon’da kaybolmayan aile bireylerinin bir birleri ile entegrasyonu var. Ama daha çok büyük şehirlerde bağımsız yaşayan aile bireylerinde, aile büyüklerinin bilirkişiliğinden uzak olması bu da şiddeti tetikleyen öğeler arasında oluyor. Onun için büyük şehirler gibi bir sorunumuz yok. Çünkü Trabzon’da aile kavramı hala çok değerli.








Trabzon’da ki konuk evine Trabzon’dan gelen kadının sayısı az. Biz daha çok diğer illerden gelen kadınları konuk ediyoruz.
Zaman zaman basında şiddetin arttığı konusunda bir izlenim var. Bu daha önce de olan ancak kolluk kuvvetleri tarafından kadın konuk evine gelme durumunda olmayanların tarafımıza bildirilmemesinden kaynaklanan bir durum idi. Şimdi her müracaat eden ile ilgili bildirme zorunluluğu olduğundan sanki önceden yoktu da yeni oldu gibi bir algı oluşturuldu. Aslında eskiden beri var olan ancak bildirilme zorunluluğu olmadığından kaynaklanan bir durum şimdi bildirildiğinden dolayı böyle bir algı oluştu. Biz Trabzon’da 1 tane de olsa bu durumu önemsiyoruz. Hiç olmamasını tabi temenni ediyoruz. Ama akamdaki artış bize artık bildirim zorunluluğundan ortaya çıkmıştır” dedi.
Çelenk, Trabzon’da ki kadın konuk evinin hemen hemen tam kapasite de çalıştığını kaydederek, “12 kadın 5 çocuğumuz var. Kapasite hemen hemen doluya yakın çalışıyoruz. Bunlar hepsi Trabzonlu değil. Diğer illerden gelen çok kişi var” dedi.


4 YILDA 57 MİLYON HARCANDI
Trabzon’da şuanda 3 bin 800 kişiye evde bakım hizmeti verildiğini kaydeden Çelenk, “Evde bakımını yapan yakınlarına da aylık bir asgari ücret ödüyoruz. Böylelikle Trabzon’da toplam yetim çocuklarımız için ve özürlü bireylere bakanlar için ödedğimiz toplam para, 2, 5 milyon Türk Lirası.
Evde bakım için hizmeti 2007 yılında başladı. Bugün kadar Trabzon’da ödediğimiz rakam 57 milyon 792 bin 860 Türk Lirası.. Yetim çocuklarımız için yılda ödenen rakam ise, 1,5 milyonu buluyor” diye konuştu.



RAMAZAN’DAN SONRA YETİŞTİRME YURDU KAPANIYOR
Trabzon’da yeni başlatılan uygulama ile artık yurtların terk edilmeye başlandığını da kaydeden Çelenk, “ Yuva ve yurt yerine çocuk evi açmaya çalışıyoruz 6 tane çocuk evi oldu. Apartmanlarda kiraladığımız dairelerde kalıyor çocuklar. Böyle 6 dairemiz var.
İkinci modelimiz sevgi evleri projesidir. Şuanda yetiştirme yurdundaki 13-18 yaş çocuklarımız için yaptırdığımız sevgi evleri tamamlanmak üzeredir.


Ramazan’dan sonra yetiştirme yurdunu kapatıyoruz. Çocukları sevgi evlerine taşıyoruz. Çimenli’de 30 dönüm arazide yaptırdığımız 0-12 yaş sevgi evleri aralık ayında tamamlanacak. 2013’ün ilk yarısında tefrişi tamamlanmış olacak böylelikle Fatih Çocuk Yuvasını da boşaltacağız ve çocuklarımız artık çocuk evlerinde ve sevgi evlerinde kalacaklar” diye konuştu.

Kaynak: 61saat.com