Trabzon’da sürekli yoğun tartışmalara neden olan Uzunsokak, yine gündemde. Daha önce trafiğin kapatılıp kapatılmaması, ardından güvenlik noktasında yoğun tartışmaların yaşandığı Trazbzon’un en işlek caddesi şimdi de X-Ray tartışmalarının odağında. Trabzon Emniyet Müdürü Yavaş’ın, “Uzunsokak’ı açık AVM yapalım. Başına ve sonuna X-Ray” cihazları konulsun” önerisine bakın bölge esnafı ne cevap verdi.

Uzunsokak esnafı aslında bu notada ikiye bölünmüş. Bir kısmı güvenlik açısından X- Ray cihazları ile donatılmasından yana tavır koyarken, diğer bir kısım ise özgürlüklerin kısıtlanacağı veya her araya X-Ray cihazısının konulmasının imkansızlığından başka alternatiflere yönelmesini istiyor…




İşte Uzunsokak esnaf ve çalışanlarının görüşleri:
Adidas Mağazası çalışanı Serkan Yıldırım, “X-Ray cihazları konulmalı.. Konulması durumunda Uzunsokak daha güvenli bir yer haline gelir” derken,
Balık Lokantası sahibi Hamza Özyurt ve çalışanı Ahmet Gürsoy ise güvenlik açsından kapatılmamasını istedi.
Ardından hemen Uzunsokak’ın başındaki Aksakal Kitapevine girdik. Burada çalışanlar Sadettin Soylu ve Ahmet Kuleli ile Kitapevi’nin sahibi Şükran Aksakal ile yoğun bir tartışma içerisindeyiz.
Soylu ve Kuleli Uzunsokak’ın X-Ray Cihazları ile donatılmamasını isterken şu şekilde çarpıcı tespitlerde bulundular: “Kapatılmasın. Esnaf belki rahatlar, ancak insanlar bu sokağa artık daha rahat giremeyebilir. Herkesimin X-Ray cihazından geçtiğini düşünsenize.. Bu noktada burayı tercih etmeyip başka yerlere giden insanlarda olabilir… Bir anlamda özgürlüklerin kısıtlanması gibi bir durum olur” Ancak Kitapevi’nin sahibi Şükran hanım ise daha çalışanları ile aynı görüşleri paylaşmıyor.
Şükran hanım, Trabzon’un 20-30 yıl öncesinden örnek vererek o zamanlarda asayişin Trabzon’da daha düzgün olduğu tespitini yapıyor. Trabzon’da da zaman geçtikçe güvenlik açısından daha kötü bir duruma düştüğünü ifade eden Şükran Aksakal, “Bizim 20-30 sene önce kapılarımız bile açıktı. Ama son 10 yılda buralarda başka şeyler olmaya başladı. Uzunsokak tarihi değeri olan bir yer. Güvenlik açısından kesinlikle X-Ray cihazları konulmalı” dedi.




Ahmet Ustam Lokantasının Müdürü Ümit İpek’de kapatılmasından yana. Güvenlik açısından son yıllarda Uzunsokak’ta bir hayli sıkıntılar yaşandığını hatırlatan İpek, “Kesinlikle kapatılmasını istiyoruz. Bu şekilde Uzunsokak’ta dolaşmak daha güvenli olur” dedi.
Uzunsokak’ın ve beklide Trabzon’un en eski esnaflarından 63 yıllık esnaf Şerafettin Konak ise, Müdür Ertan Yavaş’a tam destek verenlerden. Müdür beyin önerisine dikkat çeken bir şekilde destek veren Konak, “Esnaf arkadaşlarda kesinlikle destek olmamız gerek. Uzunsokak’a X-Ray cihazı konulmalı. Ben bu önerinin Uzunsokak’a faydası olacağı kanaatini taşıyorum. Bir esnaf olarak Müdür beye teşekkür ediyorum” dedi.
Karfo Fotoğrafçılık sahibi Ferhat Yıldız ise, “Güvenlik açısından kapatılmasında yarar var. Artık teknolojiyi takip etmeliyiz. Eskiden bu millet MOBESE’ye de karşı çıkıyordu. Ancak şimdi bakıyoruz, MOBESE caydırıcı bir unsur oldu. Bu da neden olmasın” dedi.




Yemeni Kundura’nın sahibi Şedat Şen’de kapatılmasından yana. Uzunsokak’ta güvenlik açığının bulunduğuna dikkat çeken Şen, “Kimi gençler 30-40 kişilik gruplar halinde geziyor. Bazen bir birleri ile tartışıyorlar, bazen de çevredeki vatandaşlara rahatsızlık veriyorlar. Polise şikayet ediliyor ama polisin de bazen yapacak bir şeyi olmuyor. Bizce X-Ray’ın konulması geç kalınmış bir karar. Kesinlikle konulmalı” diye konuştu. Moda Giyim Mağazası Müdürü Yalçın Akçay’da güvenlik açısından kapatılmasından yana olduğunu ifade etti.


Vardallar Mağaza Müdürü Erkan Şener ise X-Ray tartışmalarına başka bir boyuttan bakarak, “Uzunsokak’ın başına ve sonuna koyuldu. Ara sokaklar ne olacak, buraları nasıl kapatacaksınız. Burada başka tedbirler alınmalı. Mesela polisler halkın tanıdığı yüzler. Artık buraya yeni yüzlerin gelmesi gerekiyor. Buraya daha farklı yöntemler uygulanabilir” ifadelerine yer verdi