Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı ve eski milletvekili Prof.Dr. Aziz Akgül'ün girişimleriyle 2003 yılında pilot il seçilen Diyarbakır'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Nobel Barış ödülü kazanan Bangladeşli Muhammed Yunus'un katılımıyla 6 yoksul kadına faizsiz 500 TL verilerek başlatılan Mikro Kredi Projesi binlerce kadına ulaştı.
Diyarbakır'da başlatılan proje 9 yıl içerisinde Hakkari'den İstanbul'a Konya'dan Rize'ye kadar 66 ilde açılan 86 şube ile 60 bin ev kadının girişimci olasını sağladı. Aldıkları küçük krediler ile kadınlar hayvancılık, dikiş-nakış, sebzecilik gibi işler kurarken kimisi üzerine ek para bırakarak atölye, kuaför salonu ve tuhafiye dükkânı açtı. Kadınlar çalıştıkça projeden aldıkları kredi miktarı 500 TL'den 7 bin TL'ye kadar yükseltildi.


SİGORTA TAZMİNATI VERİLDİ
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın yürüttüğü Grameen Mikrofinans Programı kapsamında Mikrokredi kullanan 60 bin kadının emeğini 2011 yılı Aralık ayında, Büyükkaya Brokerlik aracılığıyla aylık 1 TL, yıllık 12 TL karşılığında "Mikro sigorta" kapsamına alındı. Buna göre terör, deprem, trafik kazası, yangın gibi olaylarda hayatlarını kaybeden veya sakat kalanlara tazminat ödenecek. Yaralananların ise hastane masrafları sigorta tarafından karşılanacak.

Trabzon'daki kadın girişimci 4 çocuk annesi Nuray Pişiren (52), dikiş-nakış ve örgü yapmak için proje kapsamında 750 TL kredi aldı. Ocak ayında trafik kazası geçiren kadının geride kalan çocukları ve eşine 10 bin TL tazminat ödendi. Mikro Kredi Bölge sorumlusu Mehmet Ay; yoksul kadınların aylık 1 TL karşılığında ferdi olarak sigortalandığını başlarına gelebilecek olaylar sonrası kendilerine tazminat verileceğini söyledi.

HİNDİ PALAZI DAĞITILDI
Mikro kredi uygulamasını başarıyla uygulandığı Diyarbakır'da 10 bin kadın girişimci oldu. Proje kapsamında Hani İlçe Kaymakamlığı destekleriyle yüzde 50'si hibe 87 aileye 100'er adet Hindi palazı dağıtıldı. Hindi yavrularını büyütecek olan kadınlar 6 ay sonra hindileri sattıktan sonra 425 TL geri ödeme yapacak.