Var-Yap Meridyen
Kapış kapış gidiyor

LEED değerlendirme sistemine göre tasarlanmış Türkiye'nin ilk yeşil konut projesi olan Trabzonlu Hemşerimiz Süleyman Varlıbaş’ın sahibi olduğu Varyap Meridian, dünya ile boy ölçüşecek projeler arasında yerini aldı. Peki herkesin hayran kaldığı projeye yabancılar ilgilg österiyor mu
Erdinç Varlıbaş Varyap CEO’su
‘12 ülkeye satış yaptık’

Erdinç Varlıbaş, özellikle ve Orta Doğu’dan talep görmeye başladıklarını anlatarak, “Varyap Meridian projemizde hiç uluslararası tanıtım yapılmamış olmasına rağmen Azerbaycan, Amerika, Güney Kore, Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Belçika ve Avustralya’dan yatırımcılara satış yaptık” dedi.

VARYAP MERİDYEN İLE İLGİLİ BİLGİLER

Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından hazırlanmış Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (Leadership in Energy and Environmetal Design-LEED) değerlendirme sistemine göre tasarlanmış Türkiye'nin ilk yeşil konut projesi olan Varyap Meridian, dünya ile boy ölçüşecek projeler arasında yer alıyor. Uluslararası birçok ödüle değer bulunan Varyap Meridian’ın başarısı bu ödüllerle sınırlı kalmadı. Proje, Herald Tribune, New York Times ve CNN International’ın ardından son olarak Fransa’nın en yüksek tirajlı ve dünyanın en itibarlı günlük gazetelerinden Le Monde’da haber konusu oldu. 5 rezidans kulesi, 1.500 konut, 5 yıldızlı otel, ofisler, konferans salonları ve iş merkezinden oluşan Varyap Meridian, Boğaziçi’nden, Prens Adaları’na, Marmara Denizi’ne kadar uzanan panoramik İstanbul manzarası ile öne çıkıyor.

450 FARKLI DAİRE SEÇENEĞİ

Varyap Meridian’da, stüdyo’dan 5+1′e, 45 metrekareden 240 metrekareye kadar 450 farklı tipte daire bulunuyor. Geniş lobileri, cafe, fitness salonu, sauna, buhar odasından oluşan sosyal tesisi, kapalı ve açık havuzları dışında, rekreasyon alanlarıyla Varyap Meridian daire sakinlerini hayatın tam içine davet ediyor. Birinci etap satışlarının yüzde 100′ünün tamamlandığı Varyap Meridian’da, ikinci etapta ise son 15 daire kaldı. Üçüncü etapta yer alan ve Türkiye’nin ilk yeşil gökdeleni olan 61 katlı Varyap Grand Tower’da ise daire satışları devam ediyor. Üç etapta tamamlanacak olan Varyap Meridian’da, ilk daireler sahiplerine 2011 yılının son çeyreğinde, Varyap Grand Tower ise 2012′nin son çeyreğinde teslim edilecek.

Proje, başladığından bu yana artan satış ve prim performansı ile sadece Türkiye’de değil dünyada da yatırımcıların ilgisini çekiyor. Mevcut satış fiyatlarında 2011 sonuna kadar yüzde 100′e yakın artış sağlanması öngörülüyor. Projeye değer katan bir başka unsur ise deprem bölgelerinde kullanılan C60 betona yer verilmesi. Uzun vadede ortak alanların güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle üretilecek enerjiyle aydınlatılması ise enerji maliyetlerini azaltması açısından önem taşıyor.

2009 yılında temeli atılan Varyap Meridian, kısa sürede uluslararası birçok ödüle değer görüldü. Gücünü, LEED kriterleri olarak tanımlanan standartlara uygunluğundan alan Varyap Meridian, geçtiğimiz iki yıldan bu yana Avrupa’dan gelen 10′uncu ödülün sahibi oldu. Son olarak geçtiğimiz Kasım ayında 131 ülkeyi geride bırakarak, dünyanın en iyisi seçilen Varyap Meridian, şampiyonlar liginde kupayı alarak “Dünyanın En İyi Mimari Projesi” seçildi.

Dünya ile boy ölçüşen yeni projeler yolda…

Sektöründe güvenilirlik ve yenilikçilik değerleriyle öne çıkan Varyap’ın 2011 yılı gündeminde, mimari ve tasarım özellikleriyle adından çok söz ettirecek iki yeni projesi bulunuyor: Batı Ataşehir Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi ve GAP İnşaat Konsorsiyumu ile birlikte Doğu Ataşehir’de inşa edilecek olan, konut projesi. Varyap’ın, GAP İnşaat Konsorsiyumu ile birlikte yapacağı konut projesi, 100 bin metrekarelik bir alan üzerinde konuşlanacak. Şimdiden “kentsel tasarım harikası” olarak nitelendirilen bu proje kapsamında, konut ve residansın yanı sıra, ofis, otel ve bir alışveriş merkezi yer alacak

20 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor

Varlıbaş Holding bugün 7 bine yakın çalışanı, alt yükleniciler ve çözüm ortaklarıyla birlikte, 20 binden fazla kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam sağlıyor. Uzmanlığa verilen önem, teknik bilginin gücü ve yenilikçiliğin yanı sıra, ilkeli ve şeffaf çalışma prensipleri, Grubun iş yapma biçimi ve başarısının omurgasını oluşturuyor.

Çevre dostu, tasarruflu proje

ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) kriterlerine uygun olarak tasarlanan Varyap Meridian, bu tasarımıyla Türkiye’nin ilk büyük ekolojik karma inşaat projesi olarak, Türkiye’nin mimari tarihine imza atıyor. Tasarım aşamasında alınan önlemler, çevreci malzeme seçimi, atık yönetimi ve elektriğin bir kısmının rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanılarak üretilmesi ile Varyap Meridian’da, yüzde 40′a varan enerji ve su tasarrufu sağlanacak. Proje, bu yanıyla, sakinlerine yüksek konforun yanısıra minimum tüketim maliyeti sağlıyor. Projeyi yeşil bina sınıfına alan en önemli detayların başında ise atık maliyetlerinin yüzde 50 – 90 arasında, CO2 salınımının yüzde 35 oranında azaltılması ve su harcamalarında yüzde 30 oranında tasarruf sağlaması yer alıyor.

Sürdürülebilir Araziler

VARYAP Meridian Projesi, arazinin sadece yüzde 15'ine oturarak diğer kısımları yeşil bırakıyor. Yaklaşık 100.000 m2'lik alanda 1500 bağımsız bölümden oluşan tasarımı ile kalabalık bir nüfusu içinde barındıracak. Proje konum itibariyle şehir merkezinde olduğundan altyapı problemi yaratmıyor. Hedef, şehri büyütmeden mevcut sistemi daha yeşil ve yoğun yapmak. Meridian, sahip olduğu su ve enerji tasarrufu uygulamaları ile de bu yüksek yoğunluğa, şebekelere aşırı yüklenmeden ulaşıyor. Toplu taşımaya yakın yerde yapılaşma, bina sakinlerini toplu taşımaya teşvik ederek atmosfere yayılabilecek birçok kirletici gaz oluşumunu engelleyecek. Proje, tasarımı ile bisiklet kullanımını da teşvik ediyor. Her daireye sağlanan bisiklet park alanları ve proje içindeki bisiklet yolları ile geniş arazide ulaşımın bisikletlerle yapılması teşvik ediliyor. Hibrit araç kullanıcıları öncelikli otopark yerlerinden faydalanabilecek, böylelikle desteklenecekler. Kullanılan arazinin tarım toprağı olmaması, ulusal ve uluslararası kanunlarca korunan arazi sınıfında bulunmaması detaylı olarak incelenmiş ve arazide yapılaşmanın uygunsuz olmadığı araştırmalar sonucunda ortaya konmuş.



Su Verimliliği

Banyolarda çift basmalı rezervuar sistemleri ve küçük hacimli rezervuarlar kullanılıyor. Bataryalarda debi sabitleyiciler olacak. Bu uygulamalar ile geleneksel bir dairedeki su tüketimine oranla yüzde 40 su tasarrufu sağlanıyor. Projede yağmur suyu toplanacak ve peyzaj sulamasında kullanılmak için biriktirilecek. Böylelikle suyun geri dönüşümü sağlanacak. Peyzaj tasarımı yapılırken bölgeye uyumlu bitkiler tercih edilecek. Projede İstanbulda kolaylıkla yetişebilen karayemiş, ceviz, ıhlamur, akasya gibi bitkiler tercih ediliyor. Böylelikle peyzaj için kullanılacak sudan minimum yüzde 50 tasarruf yapılacak.



Enerji

Binalar her şeyden önce tasarımından dolayı enerji tasarrufu sağlıyor. Bu, doğru mimarlık gereği sahanın mevcut şartlarının araştırılması ile gerçekleşmiş. Sahadaki hakim rüzgarlar, yerel topografya, binaların doğu-batı güneşine maruz kalmamaları gibi unsurlar göz önüne alındığında, iyi bir yalıtım uygulaması ile binalarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Bu tasarruf yenilenebilir enerji kaynakları ile de desteklenecek. LEED Değerlendirme Sistemi doğrultusunda yapının kullanacağı yıllık enerji miktarı hesaplanacak ve eşdeğer bir binaya göre minimum yüzde 14 enerji performans artışı araştırılacak.