İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen hafta Boğaziçi Köprüsü’nde polis sireni olarak bilinen sinyal çakar ve tepe lambası kullanarak, emniyet şeridini kullanan sivil araçlara yönelik uygulama yaptı. 4 gün önce Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçişte yaşanan trafik yoğunluğunda, polis tepe lambası ve sinyal çakar sistemiyle emniyet şeridini kullanarak geçiş üstünlüğü sağlayan Volkswagen Passatmarka araç polis tarafından kontrol amaçlı durduruldu.

4 REKTÖR YAKALANDI

Yapılan incelemede aracın İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal’a ait olduğu öğrenildi. Kocasakal hakkında, polis tepe lambası ve sinyal çakar sistemi kullandığı için işlemyapıldı. Polis tepe lambası ve sinyal çakar sistemi sökülerek Kocasakal’a 72 TL trafik cezası yazdı. Son bir haftada araçlarında polis, tepe lambası ve siren bulunduran 107 kişiye işlem yapıldı. İşlem yapılan kişiler arasında 4 üniversite rektörü ve bazı işadamlarının bulunduğu da öğrenildi. Polis 4 rektöre de, 72’şer TL trafik cezası yazdı. Büyükşehir Belediyesi’nde üst düzey bir genelmüdürün de uygulamada polise yakalandığı belirtildi. HABERTÜRK’ün telefonla ulaştığı Kocasakal, olayla ilgili fazla açıklama yapmayarak, “Benim için üstünde durulacak bir olay değil” dedi.

EMNİYET: UYGULAMA SÜRECEK

Emniyet Müdürlüğü’nden adını vermek istemeyen bir yetkili, polis tepe lambası ve polis sireninin 2 nedenle kullanıldığını söyledi. Yetkili, “Birinci nedeni, trafikte yaşanan yoğunluktan kurtulmak için tepe lambası ve polis sireni kullanılıyor. İkinci nedense bazı suçlular polis tarafından yakalanmamak için bu yola başvuruyor” dedi.

KİMLER KULLANABİLİYOR?

İçişleri Bakanlığı’nın, 2012’de yayımladığı genelgede üzerinde ve önünde mavi ya da kırmızı ışık yanan tepe lambası, siren kullanımı hakkı verilen araçlar şöyle sıralanıyor: Can kurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar, hükümlü, sanık veya suçluyu takip eden, emniyet ve asayişi korumak adına olay yerine gitmekte olan zabıta ve polis araçları geçiş üstünlüğüne sahip.