6 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ

Tunceli'de PKK'lılara yönelik düzenlenen operasyonda merkeze yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Başakçı Köyü ile Rabat Mezrası arasındaki derin vadilerde bir grup PKK'lının bulunduğu belirlendi. Jandama Bölge Komutanlığı ve 4'üncü Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'ndan bölgeye helikopterlerle özel eğitimli komandolar gönderildi. Sarp ve kayalık bölgeye helikopterin iniş yapamaması üzerine komandolar, helikopterlerden sarkıtılan iplerle yere inmek zorunda kaldı. Karadan sevkedilen komandolar da PKK'lıların kaçış yolları ve stratejik alanları kapattı. Kaçış yolları kapanan PKK'lılar helikopterle inen komandolara ateş açınca çatışma çıktı. Öğle saatlerinde başlayan çatışmada ilk bilgilere göre 6 PKK'lı öldürülürken, bölgede çatışmaların sürdüğü bildirildi.

KOMUTAN ÇATIŞMA BÖLGESİNDE

Bölgedeki çatışmaların şiddetle devam etmesi üzerine Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Harun Ocaklı ile Tunceli 4'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Akkaya'nın da çatışma bölgesine giderek, operasyonu bizzat yönettikleri öğrenildi. 2 Kobra helikopterin PKK'lıların bulunduğu alanları bombaladığı ve yoğun ateş altına aldığı belirtildi. Özellikle Rabat Mezrası çevresinde akşam saatlerinde yoğun silah ve patlama sesleri geldiği duyuldu.

EN ÖNEMLİ SIĞINAKLARI YERLE BİR EDİLDİ

PKK'lıların Tunceli'de ana karargah olarak kullandığı ve Türkiye'deki en önemli barınma alanı olduğu belirtilen Tunceli, Pülümür, Ovacık ilçesi üçgeninde kalan Ahpanos Vadisi'ne düzenlediği operasyonda 4 sığınak ve 4 mağara ortaya çıkarıldı. Komando birliklerinin mağara ve sığınaklarda yaptığı araştırmada PKK'lıların operasyondan bir gün önce kış üslenme alanını terk ettikleri ve tespit edildi. Mağara ve sığınaklarda ve az 50 PKK'lının barındığı belirtildi.

Yeraltında yapılan ve konferans salonu, eğitim alanı ve barınma alanı olarak kullanılan büyük sığınağın çok amaçlı olarak kullanıldığı ve birçok çıkışı olduğu ve diğer sığınaklar ile yeraltında birbirine bağlandığı belirtildi. Kaçıp Ahpanos Vadisi'nin iç kesimlerine giden teröristleri etkisiz hale getirmek için genişletilerek devam ediyor.

5 BOMBALI TUZAK İMHA EDİLDİ

Ahpanos'tan kaçan PKK'lıların askerinlerin geçiş yollarına döşediği 5 ayrı basma düzenekli ve uzaktan kumandalı bomba imha edildi.

BALİ DERESİ'NDE 11 SIĞINAK, 6 MAĞARA

Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı ile 4'üncü Komando Tugay Komutanlığı'ndan profesyonel birliklerin havadan ve karadan Bali Deresi Mevkii'ne yaptığı operasyonda Kobra helikopterler PKK'lıların bulunduğu alanları bombaladı. Profesyonel birlikler daha sonra tespit edilen sığınak ve mağaralara sızma yaptı. PKK'lıların sığınak ve mağaraları operasyondan yaklaşık 4-5 saat önce terk ettiklerini tespit edildi. Bali Deresi'nde sarp kayalık alanda yapılan operasyonlarda 11 sığınak ile 6 ayrı mağara tespit edildi. Güvenlik birimlerinin yaptığı tespitlerde bu sığınaklarda en az 30-35 kadar PKK'lının kaldığını ancak operasyonu önceden fark ederek bölgeden uzaklaştıklarını belirledi.

3 BOMBA DÜZENEĞİ İMHA EDİLDİ

Kaçan PKK'lıları etkisiz hale getirmek için operasyonlar sürerken, teröristlerin askerin geçiş yoluna döşediği 3 el yapımı uzaktan kumandalı ve tahrip gücü çok yüksek olan bomba düzeneği bulunup etkisiz hale getirildi.

Tunceli Valiliği, Ahpanos Vadisi ve Bali Deresi Mevkii'nde düzenlenen operasyonlarda 15 sığınak, 10 mağaranın tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, mağara ve sığınaklarda 21 avcı boy çukuru, 1 banyo alanı, 50 av tüfeği fişeği, 4 akü, 1 dikiş makinesi, 1 DVD, 1 dolu tüp, 18 litre madeni yağ, 5 litre mazot, 1 keskin nişancı dürbünü, 1 silah üstü dürbün, 3 el yapımı patlayıcı düzeneği, 20 kilo patlayıcı yapımında kullanılan gübre, 4 kütüklük, 3 sırt çantası, 11 gaz lambası, 6 yazılı örgütsel doküman, 6 kazı malzemesi, 1 şişme bot ile muhtelif miktarda yaşam ve giyim malzemesi ele geçirildiği belirtildi.

Mağara ve sığınaklardan kaçan PKK'lıların bir çok silah, mühimmat ve malzemeyi de yanlarında götürdükleri belirtildi.