Adalet Bakanlığı, 28 Mayıs'ta gazetelerde yer alan muhtelif haberlerde, halen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık sıfatıyla yargılanmakta olan Turan Çömez hakkında kırmızı bülten çıkartılması ve uluslararası düzeyde arattırılması için Adalet Bakanlığı'nın herhangi bir talep ve girişimde bulunmadığı yönündeki iddialara açıklık getirmek için yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'de bir suç işleyip yurt dışına kaçtığı duyumu alınan ve hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100 ve 248/5. maddeleri uyarınca verilmiş bir tutuklama kararı bulunan şahıslar hakkında Türkiye'ye iadesi amacıyla uluslararası düzeyde aranması amacıyla kırmızı bülten tanzim edilmesi için İnterpol Genel Sekreterliği’nden talepte bulunma yetkisinin adli mercilere ait olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın resen harekete geçerek doğrudan kırmızı bülten talebinde bulunma yetkisinin bulunmadığı belirtildi.

2992 sayılı Kanun’un 2'nci maddesinin (g) bendi ve 13/A maddesinin (c) bendi uyarınca Adalet Bakanlığı, savcılık yahut mahkemelerce usulüne uygun biçimde düzenlenen kırmızı bülten talep evrakının gerekli incelemeleri yapıldıktan sonra İnterpol Genel Sekreterliği’ne gönderilmek üzere İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletildiği ifade edildi. 8 Ekim 2009 tarihli yazıyla İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 17 Eylül 2009 tarihli yazısına atfen, Turhan Çömez'in 7 Haziran 2008 tarihinde yurtdışına çıkış yaptığı belirtilerek, aranıp aranmadığının ve aranmakta ise olayı kısaca izah eden bir dosya, inceleme tutanağı ve tutuklama veya yakalama müzekkeresinden bir örneğin gönderilmesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istendiği bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2 Aralık 2009 tarihli yazısı ekindeki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 23 Kasım 2009 tarihli yazısında, sanık hakkında kırmızı bülten düzenlenmesine gerek görülmediğinin bildirildiği ifade edildi. Bu hususun 14 Aralık 2009 tarihli yazı ile İçişleri Bakanlığı’na iletildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu kez, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 26 Ağustos 2011 tarihli yazısı ile Turhan Çömez'in Londra'da ikamet ettiği belirtilerek, yapılacak işlemin bildirilmesi istenmiştir. Bu yazıya atfen 26 Ağustos 2011 tarihli (aynı gün) yazımız ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan şahıs hakkında mevcut dosya durumuna göre kırmızı bülten düzenlettirilmesinin talep edilip edilmeyeceğinin bildirilmesi, talep edilmesi halinde hazırlanacak kırmızı bülten talep formunun ve eklerinin bakanlığımıza gönderilmesi istenmiştir.Talep formunun içermesi zorunlu hususlardaki eksikler ve usulüne uygun biçimde düzenlenmemesi nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile bir dizi yazışma yapılması zorunluluğu doğmuş ve süreç bu nedenle uzamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ilgili genelgeye uygun olarak tanzim edilerek, 24 Mayıs'ta bakanlığımıza iletilen kırmızı bülten talep evrakı, aynı gün içinde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir."