Bağdat yönetiminin geçen hafta yaptığı ve Kuzey Irak'taki Türk askerlerinin çekilmesine yönelik çağrı, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nden destek bulamadı.

Irak Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Mehdi El Musavi, Irak gazetesi Ezzaman'a yaptığı açıklamada "Bölgesel yönetim temsilcileriyle yapılan görüşmede bölgenin Türk saldırılarına açık olduğu uyarısı yapıldı. Bu uzun zamandır devam eden bir sorun. Merkezi yönetim, herhangi bir saldırıdan onları korumak amacıyla bölgeye mobil birlikler göndermeye hazır olduğunu bölgesel yönetime iletti" dedi.

16 TÜRK ÜSSÜ VAR

El Musavi, "Ancak bölgesel yönetimin bu noktada farklı görüşleri var. Bu üslerin varlığını reddetmiyorlar. Ancak bazı bürokratlar ve sivil toplum örgütlerinden duyduğumuza göre bölgesel yönetim bu üslerin bulunmasından rahatsız değil. Bu da niçin harekete geçmediklerini açıklıyor. Bölgede 16 Türk askeri üssü var. Bunu kimse reddetmiyor" diye konuştu.Irak Bakanlar Kurulu, geçen haftaki olağan toplantısından sonra yaptığı yazılı açıklamada, 'Irak'ta herhangi bir yabancı devlete ait askeri kuvvetlerin yer almasını ve bundan sonra da yabancı güçlerin ülkeye girmesini yasaklayan' bir karar aldığını açıklamıştı.

Devlet Bakanı Ali Debbağ da Bakanlar Kurulu'nun 'Önceden Irak makamları ve yabancı devletler arasında imzalanmış ve bu devletlere ülkede askeri kuvvetlerini bulundurma hakkı veren anlaşmaların feshedilmesi ve sürelerinin uzatılmaması yönünde' Irak Parlamentosu'na tavsiyede bulunduğunu duyurmuştu.

1200 TÜRK ASKERİ VAR

Kuzey Irak'ta yıllardır az sayıda Türk askeri gücü bulunuyor. Kuzey Irak'taki Türk askeri varlığı daha önceleri de gündeme gelmiş ancak ne K. Irak'taki bölgesel yönetim ne de merkezi yönetim resmen askerlerin bölgeden çekilmesini istemişti.

K. Irak'ta terör örgütü Pkk ile mücadele için Türk askeri varlığına ve askeri üssüne 1995 yılında Irak devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde imzalanan anlaşmayla izin verilmişti. Anlaşma sonrasında 1996'dan itibaren Kuzey Irak'taki Bamerni askeri üssüne bir tank taburu konuşlandırıldı. Burada 1200 Türk askeri bulunuyor.