Dünyada, şimdiye kadar sadece dört merkezde ve sınırlı sayıda hastaya uygulanan bu ameliyat, Türkiye'de ilk kez yapıldı. Tükrük bezi gözkapağına çok iyi uyum sağlayan hasta, tekrar gözyaşına kavuştu. Son bilgiler ışığında, teknik olarak sorunsuz biçimde gerçekleştirilen ameliyat sonrası, hastanın ağzında da herhangi bir sorun gelişmedi. Ameliyatı yapan ekibin başkanı Prof. Dr. Bülent Yazıcı, bu tedavinin sonuçlarının şaşırtıcı ölçüde başarılı olduğunu, ağır göz kuruluğu ve görme kaybı olan tüm hastalar için yeni bir umut ışığı doğduğunu söyledi.

GÖZLERİ GÖRMÜYORDU

40 yaşındaki F. O., 2004 yılında bir ilaca karşı alerjik reaksiyon sonucunda Stevens Johnson Sendromu hastalığına yakalanmıştı. Bu hastalık, F. O.'nun her iki gözünde şiddetli göz kuruluğu ve kornea bulanıklaşmasına yol açmıştı. Göz kuruluğu nedeniyle meydana gelen hasarları gidermek için, daha önce 8 kez göz ameliyatı geçirmişti. Bu ameliyatlar başarısız olmuş ve hastanın gözkapaklarında kısalma, kirpiklerinde de içe dönme gelişmişti. Hasta, bir gözünde görme hissini tümüyle kaybetmişti.

AĞZINDAN ALINAN TÜKRÜK BEZ GÖZ KAPAĞINA NAKLEDİLDİ

Hastanın görme yetisini az da olsa koruyan diğer gözüne, tükrük bezi nakli ameliyatı yapıldı. Ameliyatta, hastanın ağzından alınan tükrük bezi, hastanın gözkapağına nakledildi. Aynı ameliyatta, hastanın gözkapaklarındaki şekil bozuklukları da düzeltildi. Ameliyattan sonra tükrük bezi gözkapağına çok iyi uyum sağladı ve hasta tekrar gözyaşına kavuştu, yıllar sonra göz batması ve göz kuruluğundan kurtuldu. Yapay gözyaşı damlalarını kullanmayı tümüyle bırakan hasta, sonuçtan çok memnun.

GEÇ KALINMAMASI GEREKİYOR

“Hastaya bu ameliyat başlangıçta yapılabilseydi, bugün ağır bir görme problemi de olmazdı” diyen Prof. Dr. Bülent Yazıcı, "Göz yüzeyi ve ağız içi, salgı bezlerinin ürettiği sıvılarla sürekli ıslak tutulan yapılar. Tükrük ve gözyaşı sıvıları benzer bir içeriğe sahip. Bu ameliyatta, gözkapağında gözyaşı bezlerinin bulunduğu bulunduğu bölgeye tükrük bezi nakli yapılıyor. Kireç yanığı, Stevens Johnson Sendromu ve benzeri nedenlerle şiddetli göz kuruluğu gelişen ve bu yüzden görme yetilerini yitiren hastalar, öncelikle kuru göz sorunu için tedavi edilirse, sonraki kornea ameliyatlarının başarı şansı daha da artacaktır" dedi.