Gaziantep 5. Mekanize Zırhlı Tugayı General Ataman Kışlası’ndan Kilis’e sevk edilen ’Atılgan’ ve ’Zıpkın’ modeli Stinger füzeleri, Suriye sınırındaki Öncüpınar Sınır Karakolu’na yerleştirildi. Füzelerin rampaları da Suriye’ye çevrildi.
Adana 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı ile Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş’in de önceki gün ziyaret edip inceleme yaptığı sınır bölgesine, Gaziantep ve İskenderun’daki 39. Mekanize Tugay Komutanlığı’ndan sevk edilen askeri araçlar ve Stinger füzeleri yerleştirilmeye başlandı. Generallerin inceleme yaptığı 2. Hudut Taburu’na bağlı Öncüpınar Sınır Karakolu’na yerleştirilen Stinger füzesinin de rampasının Suriye’ye çevrilmesi dikkat çekti. Geçen aylarda Suriye ordusu da muhaliflere karşı başlattıkları operasyonlar çerçevesinde Türkiye sınırına yakın bölgelere askeri araç, tank ve uçaksavar ile keskin nişancıları yerleştirmişti.
Silahlar hazır
Suriye’nin uluslararası sularda düşürdüğü Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E tipi ’Phantom’  keşif uçağı ve 2 pilotunu arama çalışmaları devam ediyor. Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çevlik kumsalındaki Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda bir dizi önlem alındı. Daha önce silahların üzeri kapalı olarak seyreden botlar, brandaları açılan ve ateşlemeye hazır silahlarla göreve gitmeye başladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki personelin daha dikkatli davrandığı, nöbet tutanlar ile güvenlik sağlamak için birlik dışına çıkanların miğfer takmaları dikkati çekti.
HATAY DHA

‘Suriye bölgeye asker yığıyor’ Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaş yürüten muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun Yüksek Askeri Konseyi’ni başı Mustafa El Şeyh, AFP haber ajansına Türkiye sınırına asker yığıldığını öne sürdü. Şeyh, “Sınırdan 15 kilometre içeride toplanan askeri birlikler var” dedi. Şeyh 2 bin 500 askerin 170 tankla Halep şehrini kuzeyinde konuşlandığını, ‘Türkiye’nin müdahalesinden korkan Suriye ordusunun birliklerini mobilize ettiğini’ iddia etti. Suriye Dışişileri Bakanlığı’ndan bir kaynak ise iddiayı yalanlayarak, “Suriye tarafında saldırgan bir niyet yoktur. Hükümet güçleri Halep’teki kontrol noktalarında çekilip tekrar toplanmıştır” diye konuştu.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orgeneral Kıvrıkoğlu sınırda Malatya’dan kalkan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E tipi keşif uçağını düşürmesinin ardından Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gerginlik üzerine sınır bölgesine askeri sevkiyat yapılırken,Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da dün saat 13.30’da Gaziantep’e geldi. Askeri uçakla Gaziantep Havaalanı’na gelen Kıvrıkoğlu, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na geçti. Kıvrıkoğlu daha sonra askeri helikopterle Kahramanmaraş’a geçti. Kıvrıkoğlu, Vali Şükrü Kocatepe’yi makamında ziyaret etti. Ziyaret, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Kıvrıkoğlu, çıkışta gazetecilerin bölgeyi ziyaretiyle ilgili sorusu üzerine, “Komutanlığıma bağlı birlikleri denetlemeye geldik. Valiliğe de nezaket ziyaretinde bulunduk” dedi.
GAZİANTEP, KAHRAMANMARAŞ DHA

Çözüm tampon bölgede mi? Bilgi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Küresel Sorunlar Platformu tarafından Suriye’nin bir Türk keşif jetini düşürmesiyle başlayan krizin ardından “Uçak krizi tampon bölge mi getiriyor?” başlıklı bir rapor hazırlandı. Raporda, özetle şöyle denildi:
“Bu olay ile artık uluslararası platformlarda Esad krizi sadece Suriye’nin iç meselesi olarak görülen bir konu olmaktan çıkacak ve Türkiye’ye karşı bir meydan okuma şeklinde algılanan bir mesele haline dönüşecektir.
Erdoğan’ın Suriye’ye karşı uygulanmaya konacağını söylediği yaptırımlar, yeni bir tampon bölge stratejisinin üzerinde durulduğunu gösteriyor. Türkiye bu hamle ile uluslararası güçlerin uygulayabilecekleri ve destek verebilecekleri, bunlardan da önemlisi Esad’ı daha fazla köşeye sıkıştırabilecekleri bir stratejinin ana aktörü konumuna geliyor.
Çünkü tampon bölge uluslararası güçlerin tıkanan Esad kriziri çözme konusunda en umutlu oldukları alanlardan birisi şu anda. Annan planının başarısız olması ve Esad’ın hala çözüm adına herhangi bir adım atmaması nedeniyle, uygulanabilecek stratejilerden en önemlesi tampon bölge uygulaması olabilir

5 kilit bölge
Raporda, tampon bölge kurulabilecek yerler şöyle sıralandı: Lazkiye, İdlib, Halep, Rakka ve Haseke.
MERİÇ TAFOLAR