Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci’ne ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde HDP heyeti ile bir araya geldi.

Saat 11.00 sıralarında başlayan görüşmeye Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı. Görüşme sonrası Pervin Buldan açıklama yaparak, "Hükümet yetkilileriyle beraber açıklama yapacağız" dedi.

ÖCALAN'DAN PKK'YA SİLAHSIZLANMA DAVETİ

Görüşme sonrası HDP heyetinin Öcalan'la görüştüğünü belirterek açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, "Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiştir.
Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz
Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır"
diyerek Öcalan'ın PKK'ya toplantı çağrısında bulunduğunu söyledi.

10 MADDELİK BİLDİRİ

Bu açıklamayı yapan Önder, daha sonra 10 maddelik bildiriyi okudu.

-Demokratik siyaset tanımı ve içeriği

-Demokratik çözümün yerel boyutlarının tanımlanması

-Özgür vatandaşlığın güvenceleri

-Kadın kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri

-Kimlik kavramı ve tanımı ve tanınmasına yönelik anlayışın geliştirilmesi

-Ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanımlanmadı

-Demokratik hamlelerin içleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

"BARIŞA HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKINIZ"

HDP İstanbul Milletvekili Önder, Çözüm Süreci'ne ilişkin, "Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"SİLAHSIZLANMA DEMOKRATİK GELİŞİME HIZ KATACAK"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz. Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır" açıklamasında bulundu.

Akdoğan özetle şunları söyledi:

"Özgüven içinde tartışmaktan geri durmamamız gerekiyor. Gök kubbe altında konuşmadık bir şey kalmadı. Temek hak ve özgürlükleri geliştirmek için ancak bütünlüğe katkı sağlar. Temel sorunlarını geride bırakan Türkiye küresel bir güç haline getirecektir. Çözüm Süreci'nin akşamdan sabaha bitmeyeceğini biliyoruz."