Afganistan'ın başkenti Kabil'de Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Kabil Bölge Komutanlığı bünyesinde görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker hayatını kaybetmişti. 12 şehit için bugün Mamak'taki 4. Kolordu Komutanlığı içinde bulunan Barış Tugayı'nda bir cenaze töreni düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bakanlar, kuvvet komutanları ve şehit askerlerin aileleri katıldı.

12 askerin Türk bayrağına sarılı naaşlarının yan yana dizildiği cenaze töreni sırarasında bazı şehit yakınları fenalık geçirdi. Törende yapılan konuşmaların ardından şehitler için dualar okundu.

MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLDİ

Afganistan'daki helikopter kazasında şehit olan 12 askerden 7'sinin cenazesi memleketlerine gönderilmek üzere Etimesgut Askeri Havaalanı'na getirildi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşanan helikopter kazasında şehit olan 12 asker için ilk tören Mamak'taki 4. Kolordu Komutanlığı'nda düzenlendi. Buradaki törenin ardından 5 şehidin cenazesi, cenaze namazı için Kocatepe Camii'ne gönderilirken, 7 şehidin cenazeleri ise memleketlerine gönderilmek üzere Etimesgut Askeri Havaalanı'na getirildi.

Personel Binbaşı Serkan Doğan'ın cenazesi Tekirdağ'a, İstihkam Binbaşı İsmail Cem Yakınlar'ın cenazesi Konya'ya, Hava personel Binbaşı Şükür Bağdatlı ve İkmal Üsteğmen Okan Melikoğlu'nun cenazesi Ordu'ya, Teknisyen Kıdemli Üstçavuş Mehmet Akbaş'ın cenazesi Isparta'ya, Piyade Uzman Çavuş Önay Vurucu'nun cenazesi Erzurum'a, İkmal Üsteğmen Murat Yıldız'ın cenazesi İzmir'e gönderildi.

5 ASKER İÇİN CENAZE NAMAZI KILINDI

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki helikopter kazasında şehit olan 12 askerden 5'i için Kocatepe Camii'nde cenaze namazı kılındı.

Kabil'de düşen helikopterde şehit olan 12 askerden Sağlık Kıdemli Başçavuş Salih Helvacı, Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu, İkmal Yüzbaşı İlker Aydın, Mühendis Binbaşı Mithat Çolak ve Kara Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan için Kocatepe Camii'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı ve askeri törene şehitlerin yakınlarının yanısıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AB Bakanı Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kuvvet komutanları, yüksek yargının organların temsilcileri, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yanısıra Ankara Garnizonunda görevli Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Cenaze namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından kıldırıldı. Cenaze namazının ardından şehitlerin naaşı bir süre silah arkadaşlarının omuzlarında taşındı. Top arabasında taşınan şehit naaşlarının protokol ve şehit yakınlarının önünden geçerek son kez uğurlandı. Bu sırada şehit yakınları gözyaşları döktü. Bazı şehit yakınları el sallarken bazıları ise asker selamı verdi. Kılınan cenaze namazı ve askeri törenin ardından şehitler toprağa verilmek üzere Cebeci Asri Mezarlığı'na gönderildi.


TOPRAĞA VERİLDİLER

Afganistan'da düşen helikopterde şehit olan 12 askerden Mühendis Binbaşı Mithat Çolak, Kara Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan, İkmal Yüzbaşı İlker Aydın, Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu ve Sağlık Kıdemli Başçavuş Salih Helvacı'nın naaşları, Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Ankara Cebeci Askeri Şehitliği'ne getirildi. Şehitlikteki törene şehitlerin yakınlarının yanısıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehitlerin defnedilmesi sırasında şehit yakınlarından fenalaşanlar oldu. Şehitler okunan Kur'an-ı Kerim ve dualar eşliğinde defnedildi.

İZMİR

Emekli Astsubay baba Turgut Yıldız'ın ayakta durmakta güçlük çektiği gözlenirken, eşi Ayşegül Yıldız babası Turgut Yıldız'ı sık sık teselli ettiği gözlendi. Şehidin cenazesi baba ocağından sonra Gaziemir Gülhane Camisine getirildi.

Anne Özgül Yıldız tekrar oğlunun tabutuna sarılıp 'Bırakın biraz uyuyayım' dedi. Eşi Ayşegül Yıldız metanetini korurken, baba Turgut Yıldız oğlunun tabutuna sarılıp gözyaşlarına boğuldu. Cenazeye Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural, AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk, Ege Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Musa Alsever ve çok sayı askeri erkan katıldı.

Cenaze namazı bittikten sonra şehit Üsteğmen Murat Yıldız'ın cenazesi top arabasında bir süre götürüldü. Bu sırada mahalleli balkonlardan top arabasına karanfil atıldı. Daha sonra şehidin tabutu cenaze arabasına taşındı. Bu sırada cenaze arabası hareket ettiği sırada emekli astsubay Turgut Yıldız şehit oğlunu asker selamıyla uğurladı.

Şehit, ikindi namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Kadifekale Şehitliği'nde toprağa verildi.