Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki kentsel alanların dönüşüm projesi için takvimin belli olduğunu açıkladı.

"Çok ses getirecek bir başlangıç yapacağız. Ekim ayında start veriyoruz. Türkiye'nin 30 ya da 40 değişik yerinde aynı anda yıkım başlatacağız" diyen Bakan Bayraktar, öncelikli illeri de şöyle sıraladı : İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Konya, Bolu, Van.

Bakan Bayraktar, "Toplumsal destekte sıkıntı yaşıyor musunuz?" sorusuna "İnsanlar çok hevesli. Gönüllülük boyutuna geldik. Salaş, riskli binalardan kurtulacaklarını bıkmadan anlatıyoruz. İtiraz edenler 'kentsel değil, rantsal dönüşüm' diyenler de gelsin bana anlatsın, kime rant sağlıyoruz bekliyorum" yanıtını verdi.

Bakan Bayraktar, en az 30 ilde aynı anda gerçekleştirilecek yıkım yöntemleri üzerinde, mühendislik çalışması yapıldığını söyledi.

Yıkımda, iş makinaları ve Türkiye'nin henüz pek aşina olmadığı dinamitle patlatma yöntemleri birlikte kullanılacak. Patlatma yöntemiyle yıkımın felakete yol açmaması amacıyla çevresel güvenlik testleri yapılıyor. Dinamitli yıkımın, ancak yapılaşma yoğunluğu düşük, çevresi müsait alanlarda gerçekleştirilebileceğine dikkat çekiliyor. Bu iş için özel sektörden hizmet satın alınacak. Bakan Bayraktar, 'yıkım müteahhitliği' deyimini çağrışımlarından dolayı sevmediğini, yerine başka bir kelime aradıklarını söyledi.

Yıkımın mali portresi henüz kesinleşmedi. Bilanço, kullanılacak yöntemler netleştiğinde ortaya çıkacak. Ekimde 'törenle' başlayacak yıkımlarla ilk adımı atılacak olan kentsel dönüşümün, önce iki yıllık acil; sonrasında da üç-beş-yedi ve 10 yıllık olmak üzere beş aşamada tamamlanması hedefleniyor.