İran’dan en çok petrol alan ülkeler listesinde en başta Çin, ikinci sırada Hindistan,  dördüncü sırada da Güney Kore yer alıyor. Listedeki sıralaması henüz belli olmayan ülkeler ise Endonezya, Malezya, Pakistan, Filipinler, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka, Tayvan, Türkiye.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından yapılan açıklamaya göre, bu ülkeler, İran’dan petrol alımını kesmemeleri halinde yaptırıma maruz kalacak. Reuters’a konuşan Dışişleri yetkilisi, bu listenin çok esnek ve değişken olabileceğini de ifade etti.

TÜRKİYE DÜN YANIT VERMİŞTİ

ABD'den dün de 11 ülkenin ilk etapta 180 gün yaptırımlardan muaf tutulacağı açıklaması gelmiş ve Türkiye'nin listede olmadığı görülmüştü.

Bu açıklamaya Türkiye tarafından ilk tepki ise Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan gelmişti.

Yıldız, Türkiye'nin İran'dan önemli miktarda enerji tedariği sağladığına dikkat çekerek,  "Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor" açıklamasında bulunmuştu.


Washington yönetimi ve Avrupa Birliği, İran'ın nükleer programını nükleer silah üretmek amacıyla sürdürdüğünü öne sürerek, bu sürecin sonlandırılması için yaptırımlara destek veriyor.

 

Türkiye ise alınacak sert önlemlerin olumlu sonuç doğurmayacağını savunarak bunun yerine çözüm için müzakere ve diplomasi yolunun kullanılmasını yönünde görüş bildiriyor.

 

Türkiye, ABD ve AB'nin İran'dan petrol ithalatını yasaklayan son yaptırımlarına katılmazken, sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin alacağı önlemlerin kendisini bağladığı açıklamasını yapmıştı.

 

İran, Türkiye'nin enerji tedariği sağladığı ülkeler arasında yaklaşık yüzde 20'lik payı ile önemli bir yer tutuyor.