Televizyonlardan Aylık 2 Bin 500 TL maaşı duyarakBitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesine dönen çobanların ilk işleri işverenlerinin kapısını çalmak oldu. Belde halkı ve koyun sahiplerini katılımıyla beldedeki merada koyun sahipleriyle ve çobanlar arasında yapılan sözlü sözleşmeyle aylık 2 Bin 500 TL olmak üzere 6 aylık çobanlık için toplamda 15 Bin TL’ye el sıkışıldı. Fiyatta anlaşarak el sıkışan çobanlar iş başı yaptı.

6 AY İÇİN 15 BİN LİRA ANLAŞMA

Çoban bulmadıkları için son bir aydır koyun sahipleri olarak sırayla çobanlık yaptıklarını belirten koyun sahiplerinden Saim Demir, son çare olarak basın yoluyla, kışın uzun geçmesi nedeniyle işsiz kalarak büyük şehirlere çalışmaya giden çobanlara geri dönmeleri çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Yıllardır köyde koyunlarını emanet ettikleri çobanların televizyon kanallarından seslerini duyarak köye dönmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren besici Demir, “Çobanların köye dönmesiyle birlikte hemen diğer koyun sahipleriyle birlikte meraya çıkarak çobanlarla pazarlığa oturduk. Çobanlara söz verdiğimiz gibi yemek de bizden olmak üzere 6 aylık çobanlık için aylık 2 Bin 500 TL olmak üzere toplamda 15 Bin TL’ye anlaşmaya vardık” dedi.

ÇOBANLARIN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLDİ

Memur maaşlarının zam oranları ve iyileştirme tartışmaları hala bir sonuca bağlanamamışken çobanların haklarındaki iyileştirmenin tamamında anlaşılmaya varıldığını aktaran Demir, “Bunun yanında haftada bir gün de izin günleri olacak. Günde üç öğün yemekleri bizim tarafımızdan karşılanacak. Çobanın görev başında olduğu süre zarfında kendisinin ve aile bireylerinden birinin rahatsızlaşması durumunda tüm giderler yine koyun sahipleri tarafından karşılanacak. Süt ihtiyacı giderilecek. Belirlenen 6 aylık süreyi başarılı şekilde tamamlayan çobanlar havaların iyi olması durumunda 6 aylık süreden sonra çobanlık yapacağı her gün için iki kat yevmiye alacak. Yani genel itibariyle diğer yıllara oranla şartları tam iyileştirdik. Tabi bunlar iyi tarafları ancak çobanlar belirlenen kurallara uymaz ve 6 ayı belirtilen şartlarda yerine getirmezse ya da bu süreden önce işi bırakırsa her hangi bir şekilde hak talep edemez. Bu yıl epey zorluklarla uğraştık. İnşallah bir sonraki yılda şiddetli ve çetin bir kış yaşamayız” diye konuştu.

HER ÇOBANA BİN KOYUNLUK SÜRÜ

Anlaşılan fiyatın yüksek olduğunu ancak başka yol kalmadığı için mecburen kabul etmek zorunda kaldıklarını ifade eden koyun sahiplerinden Mehmet Çelik de, bu günden sonra koyunları çobanlara emanet ettiklerini söyledi. Köyde iki çoban başına ortalama bin koyunluk sürüsünün emanet edileceğine değinen Çelik, “Köyümüzde ortalama 5 koyun sürüsü var. Şimdiye kadar bu 5 koyun sürüsünden 4'üne çoban bulduk. Geriye sadece bir sürü kaldı. Bu sürü içinde gelecek olan çobanları bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Köylerini ve koyunları televizyonda gördüklerinde hem sevindiklerini hem de köylerinde uzakta oldukları için hüzünlendiklerini söyleyen Çoban Mahmut Yumlu ise, mesleğin zorluklarından yakınarak, şunları söyledi:

ÜCRET ARTINCA İSTANBUL'DAN KÖYE DÖNDÜK

“Bu yıl kış malum uzun geçti. Biz çobanlarda dört gözle yaz gelmesini bekliyorduk. Bahar geç gelince haliyle para kazanmak için büyük şehirlere gitmek zorunda kaldık. Bir süre orada çalıştık. Geçen gün her yıl çobanlığını yaptığımız koyun sahiplerini çağrısını duyduk. Haberlerde köyümüzü gördüğümüzde artık baharın geldiğini koyunlara meralara çıkmaya başladığını anladık. Bunun yanında koyun sahiplerinin koyunların çobansız kaldığını haber vermesi ve ayrıca ücreti arttırması üzerine İstanbul’daki işimizi bırakıp köyümüze geri döndük. Koyun sahipleri de verdikleri sözde durdular. Söyledikleri fiyata anlaştık ve bu gün itibariyle işbaşı yaptık” şeklinde konuştu.

İNSANIN KENDİ MEMLEKETİ GİBİSİ YOK

Koyunlara her yıl olduğu gibi bu yıl da gözü gibi bakacaklarını belirten Çoban Kerem Yeniil ise “İstanbul da uzun süre çalıştık. Ancak insanın kendi memleketi ve kendi evi gibisi yok. Biz de zaten dönmek için fırsat kolluyorduk. Koyun sahiplerinin çağrısı da yerinde oldu. Geldik iş başı yaptık, mutluyuz” ifadelerini kullandı.