Suriye’nin Humus kenti yakınlarındaki Hule köyünde yapılan katliamın ardından BM Güvenlik Konseyi Pazar gecesi acil olarak toplandı. 3 saat süren toplantıda hükümet güçlerine ait tank ve topların da dahil olduğu saldırı en güçlü ifadelerle kınandı. Suriye’de bulunan BM Gözlemci Misyonu’nun Başkanı General Robert Mood, Şam’dan video konferans yoluyla katıldığı toplantıda Konsey’de bulunan 15 ülkeye Suriye’deki katliamla ilgili brifing verdi. Suriye’de görev yapan BM gözlemcileri, Hule’deki saldırıda ağır silahların ve tankların kullanılarak bombardıman yapıldığını doğruladı. Suriye Hükümeti katliamda kendilerinin hiçbir ilgisinin bulunmadığını iddia ederek, ağır silahların kullanıldığını reddetmişti. BM Genel Sekreteri Ban ki Moon tarafından Güvenlik Konseyi’ne yazılan mektupta, BM gözlemcilerinin cesetlere bakarak ve ayrıca çevrede yaptıkları incelemede saldırıda ağır silahların kullanıldığını doğruladıkları bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Fransa, Almanya ve İngiltere’nin BM nezdindeki daimi büyükelçilerinin tamamı saldırıyı kınadı. Fransa’nın BM Daimi Büyükelçisi Martin Briens Konsey Toplantısının bitiminde yaptığı açıklamada, Esad hükümetinin ülkeyi korku ve kaosa sürüklediğini belirterek, bölgesel barışı tehlikeye soktuğunu söyledi.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi Mark Lyall Grant, hükümet güçlerine ait ağır silahların ve tankların saldırıyı gerçekleştirdiğine işaret ederek, “BM Güvenlik Konseyi’nin açıkça ifade ettiği gibi, ağır silah ve tankları siviller üzerinde kullanmayı haklı çıkaracak hiçbir gerekçe yoktur. Bu silahların ve tankların aylar önce çekilmesi gerekirdi. Aslında bu vahşete neden olan olayların ne olduğu çok da önemli değil. Gerçek olan bunun bir vahşet olduğu ve Suriye Hükümetinin de bundan sorumlu olduğudur” dedi.

Rusya’nın BM Büyükelçi Yardımcısı Alexander Pankin, Moskova’nın saldırıdan Suriye Hükümetinin sorumlu olduğu konusunda şüphe duyduğunu ve BM’nin herhangi bir adım atmadan önce bunun bir provokasyon olup olmadığını iyice araştırması gerektiğini dile getirdi.

Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi de hükümetin saldırıyla bir ilgisinin olmadığını tekrarladı. Caferi ayrıca saldırıyla ilgili Suriye hükümetine yapılan suçlamaları reddederek, konsey üyelerinin suçlayıcı ifadelerini ‘yalanlar tsunamisi’ olarak değerlendirdi.