Financial Times Türkiye Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan babacan, Halkbank’ın ikincil halka arzı sonrasında diğer kamu bankalarında da olası bir halka arz süreci ile ilgili olarak “Önümüzde iki tane konu var. Bunlardan birisi Vakıfbank’ın ikinci halka arzı ve Ziraat’in ilk halka arzı. Fakat bunlar için çok acele etmeyeceğiz. En azından birkaç ay beklememiz lazım. Piyasanın önce Halkbank’ın arzıyla ilgili gelişmeyi absorbe etmesi lazım” dedi.
Halkbank özelleştirmesinden gelen geliri Özelleştirme İdaresi’nde tutup bütçeye henüz katmayacaklarını kaydeden Babacan, kaynağın gelecek senenin bütçesine gelir olarak yazılacağını hatırlattı.
‘Kompozisyon hazırladık’

Mevduatın vadesinin uzamasına yönelik çalışmalara da değinen Babacan, “Bu konuda çalışmaları tamamladık. Herşeyiyle hazır. Sadece uygulama aşamasının zamanını bekliyoruz” dedi. Babacan söz konusu çalışmada zorunlu karşılıklar gibi enstrümanların kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili bir soruya da şu cevabı verdi:
“Bir kompozisyon. Onu açıkladığımız zaman göreceksiniz. Finansal istikrar komitemizde bunu çalıştık. Kararlarını verdik. İlgili bakanlıklarımızla da oluşturduk. Herşey belli. Sadece düğmeye basıp uygulamaya geçmeyi bekliyoruz.”
Konuyla ilgili aynı konferansta soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Mevduatın vadesinin uzatılması için yapılan teknik çalışmalar şekillendi nihai kararı Bakanlar Kuruluverecek. Sadece stopaj oranlarının farklılaştırılması ile hedefe ulaşamayabiliriz, hem BDDK hem TCMB’nin yapacağı düzenlemeleri çalıştık” dedi.