İstanbul’da 2007 yılında silahla vurularak öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde azmettirici olarak yargılanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan Yasin Hayal’in babası Bahattin Hayal, bu cinayetin azmettiricisinin oğlu olmadığının FETÖ Operasyonları ile ortaya çıktığını belirterek oğlu Yasin Hayal’in tahliyesini istedi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Bahattin Hayal, oğlunun yargılandığı dönemlerde cinayetle ilgili şüphelerinin bulunduğunu ancak FETÖ’nün hiç aklına gelmediğini söyledi. Bahattin Hayal, oğlu ile en son 9 Eylül Cuma günü telefonda görüştüğünü belirterek “Oğlumla yüz yüze görüşeli ise 4-5 ay kadar oldu. Kendisiyle FETÖ olaylarıyla ilgili de görüştüm. Tek kişilik koğuşta televizyonu vardı, televizyondan takip edebiliyordu. Ancak bu televizyon bir şekilde odasından alındı mı, yoksa kendisi mi bozdu bilemiyorum. Bana televizyonum bozuldu dedi ancak ben inanmadım. Bu olayların ortaya çıkmasından sonra benim oğluma FETÖ tarafından baskı yapıldığı imajı bende yükseldi. Bu televizyonu da onlar bozdular. Oğlumu fazla dışarıyla haşır neşir etmemek için televizyonunu da bozdular, gardiyanlar da oğluma kötü davrandılar. Oğluma baskı yaptıklarını düşünüyorum. Benim oğlumun dışarıyla münasebet kurmaması için gerekli her şeyi yaptılar. Zaten bunların kolları ahtapot gibi uzanmadığı yer kalmadı” dedi.

"HSYK hakimin verdiği kararı neden bozmuyor"

Oğlunun cezasını veren hakimin FETÖ kapsamında tutuklandığını ancak bu cezanın HSYK tarafından bozulmadığını kaydeden Hayal, “Benim oğlumun cezasına karar veren hakim FETÖ davasından tutuklandı, dünyada böyle bir şey var mı? Avukatlarımız tarafından kararın bozulması için başvuru yapılacak. HSYK o hakimin karar verdiği bu davayı neden hemen bozmuyor, Yasin’i çıkartıp tutuksuz olarak yargılamıyor. Karar verildiği gün bütün basında ’Karar çok aceleye getirildi’ denildi. Hakimin burada görevi neydi, hakim dedi ki ’Ben kararı vermesem Yasin çıkacaktı’ Çünkü 5 sene hükümlülük süresi doluyordu. Sen adaletli kararını ver. Adamın ayrı bir ajandası var. Eğer biraz daha devam ederse bu iş ortaya çıkacak, kendisi de zaten kendi kendini yargılamak durumunda kalacak. İş ortaya çıkarsa burada Ramazan Akyürek, Trabzon İl Jandarma komutanı Albay Ali Öz, daha çok polisler, askerler, jandarmalar bu işin içerisinde. Çoğunun ismini bilemiyorum. Biz bunları o zamanda söyledik niye bunlar irdelenmiyor. Bizi mahkemede konuşturmadılar. Avukatımızı bile konuşturmadılar. Benim oğlum kimdi ki İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün odasına girsin, çıksın. Benim oğlum için dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şube Müdürü Yahya Öztürk 2004 yılında Trabzon’daki Mc’Donald’s bombalaması sonrası ’Bayrak yere düştü, Yasin gibiler bu bayrağı ayağa kaldıracak’ demişti. Sonrasında da bunlar yaşandı” diye konuştu.

O dönemler şüphelerinin bulunduğu ancak FETÖ’nün hiç akıllarına gelmediğini kaydeden Hayal, “Bizim o dönemlerde de şüphelerimiz vardı. Ama bu FETÖ’müdür nedir? FETÖ hiç akla gelir miydi ? Aynı hakim, kararı veren hakim aynı davadan bugün Hrant Dink davasından tutuklu. Avukatlarımız gereken başvuruyu yapacak. Bir yıl önce yeniden yargılanmaya başvurduk, reddettiler. Yargıtay karar vermişti, Yargıtay da demek ki onlardan. Türkiye’nin durumunu görüyorsunuz bütün kılcal damarlarına girdi bunlar. Hiç ummadığımız bir durumla karşılaştık” şeklinde konuştu.

"Oğlum kandırıldı"

Oğlunun kandırıldığını iddia eden Hayal, “Benim oğlum bunlar tarafından kandırıldı. Zaten o günden beri dedik ki benim oğlum azmettirici olamaz, kapasitesi yok. Subaylar, astsubaylar, emniyet müdürlerinin olduğu bir yerde bunun örgüt olduğu ortaya çıktı. Yasin bu örgütün neresinde; başında olamaz. Bir albayın bir emniyet müdürünün olduğu yerde Yasin emir mi verdi ’şu şöyle olacak’ diye. Mutlaka emri onlar verdi. Yasin’in bunlardan haberi bile yok. Erhan Tuncel onlarla Yasin ve Ogün arasında bütün bağlantıyı sağlayan kişi. Yasin’i azmettiren Ogün’ü azmettiren Erhan Tuncel’dir. Yasin’in kafasını yıkadılar. Bugün her şey açığa çıkıyor. Bundan sonrası için bir an önce mahkemenin bu kararı yok sayılıp Yasin serbest bırakılıp eğer varsa suçu tekrar yargılanır gerekli cezayı alır. Yasin kullanılmış” ifadelerini kullandı.

Ogün Samast’ın ailesiyle cinayet olayının yaşandığı o günden buyana hiç görüşmediğini de kaydeden Hayal, “Ogün Samast’ın ailesiyle hiç görüşmedim, hiç irtibatım olmadı. Aramızda hiç konuşma olmadı. Bir kaç gün önce Ogün Samast’ın televizyonda görüntülerini gördüm. O dönem mahkemede söyledim. Sayın başkanım dedim Ogün Samast yakalanıyor bir tarafında jandarma, bir tarafında polis. Bayrağı kaldırıp gösteriyorlar. Ogün Samast o görüntülerde bayrağı kaldırırken sanki bir kahramanlık yapmış. Adam öldürmüş, katil” açıklamasında bulundu.