TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni Anayasa'nın yazımına bugünkü toplantı ile başladı. Komisyon, TBMM Başkanı Çiçek başkanlığında Meclis ek binasında toplandı. Toplantıya girişinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiçek, "İnşallah iyi bir başlangıç yapmış olacağız. Sonu da iyi olur. Bunu temenni ediyoruz" diye konuştu.

Toplumun, partilerin, herkesin beklentisi, çabası ve gayretinin bu yönde olduğunu ifade eden Çiçek, "Bugün iyi bir başlangıç yaparak yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çiçek, 'Tartışmalı konular sona mı bırakılacak?' sorusuna, "Her şeyi tartışarak yazacağız. Tartışmayı kavga olarak anlamazsanız, herkes bu masada düşüncesini, fikrini söyleyecek. Sonuçta 4 partimiz bir ortak nokta bularak Anayasa hükmü haline getirecek. Tartışmaya başka anlam yükleyenler de çıkabilir. Tartışmayı karşılıklı fikir alışverişi olarak anlarsak daha uygun olur" şeklinde karşılık verdi.

Komisyon üyesi BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de insan onurunu hayatın en önemli yerine koyan bir anlayışla sürece yaklaşacaklarını ifade ederek, "Bu başlık altına girmesini düşündüğümüz şeyleri parti olarak düzenledik. Çalışmaya başlayacağız" dedi.

'Neler önereceksiniz, anadilde eğitimi gündeme getirecek misiniz?' sorusuna Önder, "Tabii ki gündeme getireceğiz. Fakat bunun detaylarını, içeride konuşulanları basınla paylaşmayı doğru bulmuyoruz" yanıtını verdi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ise, "Benim meşhur bir tanımlamam var. Mevsim anayasa mevsimi, zaman anayasa zamanı. Kurucu iktidarın veya asıl yetkinin en tepede kullanıldığı bir dönemdeyiz. Türk milleti için hayırlı olsun. Toplum için hayırlı olsun. Demokrasi için hayırlı olsun. Ben şahsen bu süreçte başarılı bir ürün, kalıcı ve kaliteli bir anayasa üretilebileceğini düşünüyorum. Temennim o, gayretimiz o, niyetimiz o" diye konuştu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise çalışmalarının en kritik aşamasında olduklarını ifade ederek, "Burada bir parlamento iradesi ortaya çıkmış durumda. Bu parlamento iradesine hiç kimsenin müdahale etmemesi gerekir. En başta Başbakanın müdahale etmemesi gerekir" dedi.