Türkiye, 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde Erciş’te hayatını kaybeden Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu 7’nci sınıf öğrencisi Yunus Geray’ı, enkaz arasında kocaman gözleriyle tanıdı. Omuzunda, vefat eden bir başka kişinin eli ile kameralara bakan ve yaşadığı korku yüzünden okunan küçük Yunus, kurtarıldıktan hemen sonra saati sormuş ve "Babam çok kızacak. Eve geç kaldım" demişti. Vücudunda çok sayıda kırık bulunan Yunus, ertesi gün Erzurum’a sevkedilirken yolda vefat etti.

Yunus’un Erciş’in merkeze oldukça uzak Sahliye Mahallesi’nde tek katlı evinde, annesi Müesser, babası Yusuf Geray ve 9 kardeşi ise acının yükünü taşımaya çalışıyor. Bahçede bir çadır olmasına rağmen aile, çok hasar görmeyen evlerinde ihtiyaçlarını gideriyor.

15 yaşındaki abla Sibel Geray, Yunus’un deprem günü çok erken kalktığını ve ödevini yapmak için internet kafeye gittiğini anlattı. Sibel, ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için babasının hem kendisini, hem de Yunus’u okutacak gücü olmadığını söyledi. Yunus’un "Abla ben okuyamayacağım. Okula sen gideceksin" dediğini kaydeden Sibel, "Ben ilköğretimi bitirmiştim ve liseye başlamam gerekiyordu. Ancak Yunus’un eğitimini yarım bırakmasına gönlüm elvermedi. ’Olmaz, sen okuyacaksın’ dedim. Bunun üzerine ben bu yıl hiçbir yere kayıt yaptırmadım. Yunus okuluna devam ediyordu" dedi. 9 kardeşi arasında en çok Yunus ile anlaştığını dile getiren Sibel, "Olmadı. Kardeşim okuyamadı" diye konuştu.

İZMİR TİCARET BORSASI DEVREDE

Sibel Geray, kardeşi Yunus’un dramını basından öğrenen İzmir Ticaret Borsası’nın harekete geçtiğini ve bir heyetin Erciş’e gelerek kendilerini ziyaret ettiğini kaydetti. Sibel, "Beni ve küçük kardeşim 10 yaşındaki Mehmet’i okutmak için her türlü yardımı yapacaklar. Ben başka bir yerde okumak istiyordum. Ancak bu durumda ailemi bırakamam. Burada memleketimde okuyacağım" dedi.

Sibel, kardeşi Mehmet ve baba Yusuf Geray’in Kurban Bayramı’ndan sonra İzmir Ticaret Borsası’nın daveti üzerine hava değişimi amacıyla bir haftalığına İzmir’e gelecekleri öğrenildi.

Zaman zaman bulduğu inşaat işlerinde çalıştığını kaydeden baba Yusuf Geray da, 10 çocuğu olduğunu ve sadece ikisini okutacak gücü bulunduğunu söyledi. Baba Geray, "Yunus yaşasaydı, ablası okuyamayacaktı" dedi.

FACEBOOK SAYFASI

Zor şartlarda hayat süren ve vefat ettiği gün enkazdaki fotoğrafından başka bir fotoğrafı yok denilen Yunus Geray’ın, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki fotoğrafları da küçük çocuğun dünyasını gözler önüne serdi. Profil resmi yerinde "Sen ne sevmeye ne de sevilmeye değersin. Vefasız" yazan Yunus’un Ahmet Kaya, Barış Manço, Kemale Amed ve Emre Aydın’ı sevdiği ve bazı komik videoları paylaştığı görüldü.