Cebesoy’un manevi kızı Ayşe Cebesoy Sarıalp'i de şaşırtan mektup, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut tarafından ilk kez Sakarya'da kamuoyu ile paylaşıldı.

Alifuatpaşa Belediyesi tarafından, İlkadım Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği’nin koordinatörlüğünde, İl Kültür Müdürlüğü ile birlikte Adapazarı’nda düzenlenen “Ali Fuat Paşa ve Milli Mücadele” konulu panele katılan Prof. Dr. Akbulut’un paylaştığı mektup, herkesi hayrete düşürdü.

Atatürk’ün sınıf ve silah arkadaşı Ali Fuat Cebesoy’un manevi kızı Ayşe Cebesoy Sarıalp’in de izlediği panelde, Atatürk’e yazılan ve bugüne dek varlığı hiç bilinmeyen mektup, içeriği ile birlikte Prof. Dr. Dursun Akbulut tarafından izleyenlerle paylaşıldı. Böylece Cebesoy’un kızının bile haberdar olmadığı özel mektup, yıllar sonra Sakarya’da ilk kez gün yüzüne çıkmış oldu.

Akbulut, 30 Mart 1919 tarihinde Ali Fuat Cebesoy tarafından Atatürk’e hitaben yazılan özel mektup ve içeriğine ilişkin, "Değerli komutanlarımızdan rahmetli Ali Fuat Cebesoy, 30 Mart 1919 tarihinde, yani Mustafa Kemal Samsun’a çıkmadan önce, Atatürk’e hitaben özel bir mektup yazmış. Cebesoy bu mektubunda Atatürk’e, 'Muhterem kardeşim, Mustafa Kemal Paşa Hazretleri' diye hitap etmiş. Cebesoy, adeta bir rapor niteliğinde olan bu özel mektupta, İstanbul’dan Konya Ereğli’ye gelirken yolda gördüklerini dile getirmiş. Atatürk o zamanlar İstanbul’da imiş. Cebesoy, mektubunda işgallerden sözetmiş. İşgalcilerin Türklerle temas etmek istediklerini, ancak gayri müslim tercümanların buna mani olduğunu anlatmış.

Demiryollarının iyi işlemediğinden bahsetmiş. Üste verilmiş bir rapor niteliğindeki bu mektupta ordunun acınacak halde olduğunu dile getirmiş. Halk ne yapacağını bilemez durumda ve düşünceler çok dağınık" diye de eklemiş. Bu özel mektup yıllar önce yazılmış, ama günyüzüne çıkmamış. Ali Fuat Paşa tarafından Atatürk’e hitaben yazılan ve hiç bilinmeyen bu mektup, milli mücadeleyi anlatan hiçbir eserde yok. Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan ve Ali Fuat Cebesoy’un kendi imzasını taşıyan bu mektubu kamuoyuyla paylaşmak istedim. Elimde buna benzer daha birçok araştırma sonucu var ve onları da fırsat buldukça paylaşacağım" diye konuştu.

Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, Ali Fuat Cebesoy tarafından sınıf ve silah arkadaşı Atatürk’e hitaben yazılan özel mektubun bir örneğini, eğer yoksa Alifuatpaşa beldesindeki Kuvayi Milliye Müzesi’ne vereceğini açıkladı.