Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yurt dışından getirilen ikinci el araçların yeni araç olarak gösterildiğini, bunun için düzenleme yapacaklarını söyledi.

Tüfenkci, yeni düzenleme ile araçların yeniden ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını bildirdi.

'40 BİN ARAÇ SAHİBİNİ İLGİLENDİRİYOR'

Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Gümrükten sıfır araç olarak sokulan ancak ikinci el olduğu belirlenen araçlar eksik bildiriminden dolayı, Gümrük Kanunu'nun 235.maddesi gereği yakalanıyor, gümrüğe çekilip el konuluyordu. Biz yaklaşık 40 bin araç sahibi ile ilgili bir düzenleme yapıyoruz.

'İADE EDİLECEK'

Gümrük Kanunu'nun 235'inci maddesi uyarınca el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara, deniz ve hava ulaşım araçlarıyla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği ayı takip eden altıncı ayın sonuna kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabından miktarın başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi halinde el konularak, mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı kaldırılacak. El konulan araçlar sahibine iade edilecek."

'YÜZDE YİRMİSİNİ ÖDEYİNCE BAĞLANMAYACAK'

Bu kararın gümrük idaresi tarafından da ilgili mahkemeye bildirileceğini kaydeden Tüfenkci, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak ilk iktisabı gerçekleşmiş kara, deniz ve hava ulaşım araçlarıyla ilgili olarak da düzenlemeye konu olan kabahatin gümrük idaresince tespit edilmesinden önce kendiliğinden bildirilmesi durumuna ilişkin de düzenleme yapıldığını aktardı.

Bakan Tüfenkci, "Bu şu demek, siz bu tip araçları yurt içine sokmuşsanız kendiliğinizden beyanda bulunursanız gümrükleme değerinin yüzde yirmisini ödediğinizde aracınızla ilgili bağlama, tahkikat yapılmayacak." dedi.