Başbakan Erdoğan, Pakistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Suriye’nin dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca çatışmaların yaşandığı Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babal Hawa sınır kapısını tek taraflı kapatmasına ilişkin soru üzerine, “Bu tür kapı kapatmalar Türkiye’ye zarar vermez Suriye’ye zarar verir. Çünkü buradan çok ciddi manada bazı imkanlar elde ediyorlar, bazı ihtiyaçlarını gidermiş oluyorlar. Böyle bir yanlış devam ettirmeleri bizim daha farklı tedbir almamızı getirebilir. Onlara da daha fazla zarar verir. Zannediyorum anlık bir öfkeydi. Sonradan düşündüler ve kapılar açıldı, şu anda çalışıyor” cevabını verdi.

“BU TÜR TEHDİTLER PARTİMİZE YÖNELİK YENİ DEĞİL

Başbakan Erdoğan, AK Parti Kulp İlçe Başkanı Veysel Çelik’in terör örgütü militanlarınca kaçırılmasıyla ilgili ise, “Bu tür tehditler aslında partimize yönelik yeni değil. Bunu aylardır söylüyoruz. AK Parti’yi sandıklarda, halk nezdinde mağlup edemeyenler, özellikle Güneydoğu, Doğu bölgelerinde mağlup edemeyenler, bizim Kürt kökenli vatandaşlarımızın iradelerini, kendi iradeleri istikametinde şekillendiremeyenler şimdi iradesini AK Parti istikametinde kullanan yönetici arkadaşlarımızı bu şekilde tehdit ederek, kaçırarak partimizde çalışan diğer Kürt kökenli vatandaşlarımızı bu yolla sindirme politikası güdüyorlar. Bu konunun takipçisiyiz. Olay sadece bununla ibaret değil. Şırnak’ta da yine il başkan yardımcımıza karşı yapılmış olan ve maalesef öldürmek suretiyle bu kardeşimiz de kaybettik. Fakat biz bunların karşısında asla sinmeyeceğiz. Bunun AK Parti’ye karşı yapılıp, CHP veya diğer partilere karşı yapılmayışı manidardır. Onun için de terörle hangi partinin bir mücadele verdiği veya iktidar partisinin burada nasıl bir mücadele verdiği çok açık ve nettir. Bu süreci yakın takipte sürdürüyoruz, sürdüreceğiz ama asla AK Parti bunlar karşısında sinmez. Asla attığı adımlardan geri adım atmaz” ifadelerini kullandı.


“HAŞİMİ NE ZAMAN DÖNMEK İSTERSE O ZAMAN DÖNECEKTİR”

Başbakan Erdoğan, Irak’ta meydana gelen olaylara ilişkin, “Aşırı uçların konsolosluğumuza yaptığı saldırı. Kendini bilmezlerin yaptığı saldırı. Bunu kabullenmek söz konusu değil. Konuyla ilgili dışişlerimiz Irak dışişleri ile görüştü. Bu olayların faillerini yakalayacaklarına dair açıklama yaptılar. Üzüntülerini ilettiler. Biz de takipçisi olmalarını istedik. Haşimi'yle ilgili bir durum sıkıntı varsa zaten hükümetin bir sorunudur ve bizim ülkemiz bu noktada demokratik bir ülkedir. Demokratik parlamenter sistemle çalıştığı ülkedir. Haşimi ne zaman dönmek isterse o zaman dönecektir” değerlendirmesinde bulundu.

ULUDERE OLAYI

Bir gazetecinin, Wall Street Journal gazetesinin Uludere olayına ilişkin iddiaları üzerine ise Başbakan Erdoğan, “Uludere'ye ziyaretlerimizi yaptık ve bu konuyla ilgili açıklamalarımız oldu. Bu işin adli ve idari süreci başlamıştır. Bunun istismarını yapma gayreti içinde olanlarla da yarışa girme gayretimiz yoktur.

Biz terörle mücadelede güvenlik güçlerine belli bir izni vermişizdir. Güvenlik güçleri de kendi tasarruf alanlarında bu izni kullanırlar ve kullanacaklardır. Orası da bir terör bölgesidir. Olay arzu etmediğimiz bir şekilde cereyan etmiştir. ‘Amerika şöyle açıklama yaptı’ bunların hepsi uydurma haberlerdir. Bizim gözcülerimizden hareketle bu adım atılmıştır. Bu görüntülerin hepsi verilmesi gereken yerlere verilmiştir. ABD'nin Predatorlerinin 31 dakikalık görüntüleri tamamen Irak tarafına aittir. WSJ'deki haberin ise ABD'deki yaklaşan seçimlerle ilgili olduğunu açıkladım. Bu o gazetenin uydurduğu bir haberdir” cevabını verdi.