İhracat; herhangi bir ülkede üretilen her türlü ürünün diğer ülkelere döviz karşılığında satılmasıdır. Bölgemizde ihracatı dizayn eden kurum ise Doğu Karadeniz İhracatçılar (DKİB) Birliğidir.
Birlik başkan Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu günlerde çocuklar gibi şen ve mutlu. Sebebi ise Rusya’nın ülkemizden heyet talep etmesi. 
Başkan, Rusya’nın Türkiye’den heyet talep etmesini bakın nasıl değerlendiriyor.

"Rusya Türkiye'den heyet talep etti"
"Rusya'nın Türkiye'den heyet talep etmesinden memnun olduk. Bizim için Rusya'nın bizden heyet talep etmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrardan düzelebileceği anlamını taşıyor. O nedenle bu durumu ticari ilişkiler kurulması adına bir adım olarak görüyoruz. Bu sürecin devam etmesi gerekiyor. Belirsizliklerin ve yasakların kalkması bizleri mutlu etmiştir. Tekrar eski vizesiz, ticaretin devam ettiği ve ivme kazandığı günlere dönmemiz için de bunu bir sinyal olarak görüyoruz. İki ülkenin de üreticisi, ihracatçısı ve vatandaşı bu durumdan zarar gördüğü muhakkaktır".

Karadeniz'de fındık dışında diğer ürünlerin ihracatının da yüzde 80'inin Rusya'ya yapılıyor. Karadeniz ihracatçıları buna bağlı olarak Samsun Limanından 30 gemi, tır ve filolarıyla Rusya'ya ihracat yaparak, binlerce işçi çalıştırıyor. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından bu ihracatın bitmesi Rusya'da çalışan işçiler geri çekilmesine neden oldu. Sıkıntılı duruma düştüler. Nihayet kriz bitti ve çift taraflı ticaret yeniden başladı.

“İlk tırlar yola çıktı …”
Rusya'ya tekrar ithalatının açıklamasının ardından sektörde adeta bayram havası esiyor. Hem Rusya’yı hem Türkiye’yi sevindiren gelişmeler ardı ardına yaşanırken, ambargolu ürünlerden olan narenciyede yasağın kalkmasıyla ilk tırlar da Türkiye’den yola çıktı.

“Hem ihracatçılar hem üreticiler mutlu”
İhracatın yeniden başlamasının ardından hem ihracatçılar hem de üreticiler mutlu oldular. Çünkü bu sayede fiyat düşüşleri veya fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmiş olacak. Ve üretici de emeğinin karşılığını rahatça bulacak.

“2017 ihracatçıların yılı olacak”
Buradan her iki tarafında karlı çıktığı muhakkak. Anlaşmalar öyle bir tek neden için değil birçok maddelerinde içinde yer aldığı toplu anlaşmalar olarak değerlendirmek gerek. İlk etapta sebze meyve ihracatçılarımız sevindi. 

Rusya ile Türkiye’nin ekonomik ve siyasi ilişkileri bence kriz öncesinden daha ileriye seviyelere taşınacağı inancını taşıyorum. Dolayısı ile 2017 yılında Rusya pazarı bölgemizi ve ülkemizi daha da büyütecek. 

“Türkiye kenara itilebilecek bir ülke değil”
Unutulmasın Türkiye kenara itilebilecek bir ülke değildir. Yanlışları olabilir. Herkes yanlış yapıyor. Yanlış yapanlar cezalarını çekiyor. Yaş sebze meyve ihracatımızın dışında Türkiye’nin Rusya ile çok ciddi enerji projeleri var. Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük kısmı Rusya’dan elde ediliyor. Enerjide Rusya’dan vazgeçemeyiz. Rusya içinse Türkiye’de yetişen yaş meyve sebze ürünlerinden…
Darbe girişimi sonrası her iki tarafta yanlıştan döndü ve aklın yolunun bir kez daha aynı olduğu görüldü. 

“TANJANT YOLU’NUN ALTIN DA OTOPARK OLACAK”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Tanjant Yolu’nun altında otopark müjdesini verdi.
İnanın çok mutlu oldum. İlimizde trafiğin artmasının ardından yaşanan otopark sorunu kangren yaraya dönüşmüş durumda. Avan projesi olarak hazırlanan katlı otopark inşaatı için proje çalışmalarını 2016 yılı içinde tamamlanması bekleniyor. Hacıkasım Camisi’nin karşı tarafından başlayan büyük projede 10 adet, Yavuz Selim Bulvarı’na komşu olan kısmın Yavuz Selim Bulvarı’nın altına girerek, karşı tarafında Atatürk Alanı’na (Meydan Parkı) doğru yeraltında büyük otopark yapılacağı günü merakla bekleyenlerden olacağım.
Tabii Değirmendere’de eski Erzurum kavşağı ile Kaşüstü projelerini de….

Gelişmelerden sizleri de haberdar etmeye çalışacağım.