Mehmet Akif Ersoy’un yıllardır yok olduğu bilinen Kur’an-ı Kerim’in Türkçe Meali’nin “Direnen Meal, Mehmet Akif Meali Uluslararası Sempozyumu”nda masaya yatırıldı. Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Meal, Akif’in olduğu kadar bu topraklarda son yüzyılda yaşanan acıların, endişelerin ve çilelerinde hikayesidir” dedi.

Başakşehir Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü işbirliğiyle düzenlediği “Direnen Meal, Mehmet Akif Meali Uluslararası Sempozyumu”nun ilk oturumu gerçekleştirildi. Başakşehir'deki Çınar Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi MEDİT Müdürü Recep Şentürk, edebiyat dünyasının önde gelen isimleri ve çok sayıda önemli akademisyenle düşünür katıldı. Kur-an’ı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyumda, Mehmet Akif Ersoy'un Kur'an-ı Kerim meali, dil, yurt içi ve yurt dışından katılımcılar tarafından edebiyat, ilahiyat ve düşünce tarihi açısından ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Mehmet Akif, yaşamı boyunca milletin aziz vatanı için kendisini adamış, İstiklal Marşı’nı tüm Anadolu’ya yayılmasını sağlamıştır. Bu yüzden Mehmet Akif, güçlü şiiri, inancı, etkili hitabeti ile her zaman önemli bir rol oynamıştır” diye konuştu.

“Bugünlerde geleceğimizin barışını konuşuyoruz” diyen Başkan Uysal, “Mehmet Akif, şairliği kadar dava ve eylem adamlığıyla da gönüllerimizde çok önemli bir yere sahip. Akif Ersoy’un şiirleri de, yazıları da bize fedakarlığı, mücadelesi ile geçmiş bir hayatı anlatıyor. Bu hayatta bize, gençlerimize, birçok konuda örnek olacak ve ışık tutacaktır. Bu meal aynı zamanda Akif’in olduğu kadar bu topraklarda son yüzyılda yaşanan acıların, endişelerin ve çilelerin de hikayesidir. Yakıldığı ve yok olunduğu düşünülen mealin üçte biriside olsa gün ışığına çıkması bizler için bir mutluluk eseridir. Bu kıymetli eseri; dil, edebiyat, ilahiyat ve düşünce tarihi açısından yurtiçi ve yurtdışından gelen önemli misafirlerimizle birlikte bu sempozyumda birlikte konuşacağız. İki oturumdan oluşacak olan sempozyum yarın da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı’nın Yenikapı Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilecek” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi MEDİT Müdürü Recep Şentürk ise, mealin bir direniş hikayesi olduğunu ifade ederek, “Mehmet Akif, direniş sürecinde uyanık davranmasaydı, kendisine kurulan tuzaklara düşseydi, belki de kendisine onun meali Kur-an olarak bugün camilerde okunuyor olacaktı” dedi.

İki oturumda gerçekleşecek olan “Direnen Meal, Mehmet Akif Meali Uluslararası Sempozyumu”nun ikincisi, 7 Nisan Pazar günü 10.00-18.00 saatleri arasında FSM Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde düzenlenecek.