(Bugün Bayburt; yarın Gümüşhane)
 
Bir önceki yazımın sonunu; “Bugün Bayburt’tan bu kadar. Yarın Gümüşhane. Her iki ilimizde yaşanan gelişmeleri yakın takibe aldım. Yarın Gümüşhane’de yaşanan gelişmeleri, aktarmaya çalışacağım” cümlesi ile bitirmiştim hatırlarsanız.

Ekonomi, sanayi, yatırımlar ve ticaret anlamında Gümüşhane ve Bayburt illeri Karadeniz Bölgesinin kaderine terkedilmiş illeri arasında gösterilse de; Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın girişimleri ile ’Yeni Yatırım Teşvik Kapsamına’ alınması her iki ilimizde de gözle görülür hareketliliklerin başladığını söylemek doğru bir ifade olacaktır.
Bu noktada öncelikle Bayburt’taki gelişmeleri anlattım.

Şimdide Gümüşhane’de yapılan çalışmalara bakalım.

Gümüşhane’yi işin uzmanı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ile değerlendirmek daha mümkün.
Sizlerde katılır mısınız?.
Başkan İsmail Akçay, sözlerine içerisinde bulunduğumuz kış mevsimine atfen; ‘Yapılacak yatırımlar için kış mevsimi engel değildir’ ifadesini kullanarak ciddi sorun olarak görülen yağmur, kar, buz gibi doğa olaylarını elinin tersiyle itiverdi.

Yatırım için belirlenen 23 il içerisinde; sahile, Trabzon limanı ile havaalanına yakınlığı ile bilinen Gümüşhane’nin en uygun il olduğunu belirten Akçay, yatırımcıların bu fırsatları göz ardı etmeyeceklerini savundu.  Başkan Akçay, açıklamasında;

Önümüzde çok büyük fırsatlar var. Kalkınmada öncelikli iller sınıfında yer alan ilimiz Gümüşhane, bu kapsam içinde müracaatların 27 Şubat 2017 tarihinde bitecek olmasından dolayı bizimle beraber tüm Gümüşhane canla başla çalışıyor. Destek olanlara şükranlarımı sunuyorum. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak sırasıyla; Ankara, Kocaeli ve İstanbul’daki işadamlarımızla seri toplantılar düzenledik. Hemşerilerimize teşvik yasasını ve Gümüşhane’ye yatırım fırsatlarını anlattık. Olumlu tepkiler aldık. Beklentimizin üzerinde ilgi gördük. Toplantılar sonunda Gümüşhane’ye yatırım yapmak isteyen işadamlarımızın sıraya girdiğini gördüm. Şimdi, olumlu tepki verenlerin yatırım için zamanı iyi kullanmalarını bekliyorum.

Bu bir başarıdır. Gümüşhanelilerin başarısıdır.
Bizim bu çalışmamızda yanımızda olan tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür ediyorum. Görüyorum ki yalnız değiliz” derken ne kadar haklı olduğunu görür gibiyim. Bununla da kalmayıp paydaşların Gümüşhane’nin değerlerine değer katacağından eminim.
Bu görüşler bölgeyi iyi tanıyan biri olarak beni ziyadesi ile mutlu etmiştir. Başkanın gayretleri umarım boşuna değildir. Gümüşhaneliler başkanlarının arkasında duracaklar. Neden mi? Duble yolları, Organize sanayi Bölgesi, (Yapımı planlanan havaalanı ve demiryolu) pestil-kömesi, elması, üniversitesi, kayak merkezler, Karaca Mağarası, Zigana’sı,doğal güzellikleri ile Gümüşhane marka şehir yolunda adım adım ilerliyor.
Bunları arkasına alan Gümüşhane yola çıktı bile…

Yapılacak yatırımlar sonunda başkan İsmail Akçay’ın beklentisi inanın büyük. Bakın ne bekliyor.

Yatırımların gerçekleşmesi neticesinde ilimiz için çok önemli gelir kaynakları bekliyorum. Özellikle istihdam konusunda mevcut sayımız 3 e 4 e katlanacak ve Gümüşhane daha da büyüyecek.  Öncelikle cazibe merkezinde 30 kişilik istihdam startı verildi.
Şimdi gelelim konumuzun finaline.  Teşvik kapsamında son müracaatlar 27 Şubat 2017 tarihinde son bulacak. Bizim azmimiz gayretimiz limandan ayrılacak son gemide yerimizi almaktır. Sizleri de bu gemiye bekliyoruz. Gelin hep birlikte makus talihimizi kıralım. 2017 yılı bizim yılımız olsun. Herkese hayırlı olsun”.