Türkiye’nin en küçük iller sıralamasında sonlara yer alan Bayburt, aynı zamanda Türkiye’nin en sorunsuz yani güvenilir iller sıralamasının en üst sırasında yer alması sizi de şaşırtıyor değil mi?

Gerçek bu…

Yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı Bayburt’ta; nüfusun neredeyse 3 te 1 ini üniversitede okuyan öğrenciler oluşturuyor. Ekonomide bir anlamda öğrenci istek ve taleplerine göre yeniden şekilleniyor. 

Sanayileşme, çarkların dönmesi, makineleşme mi? hele biraz daha beklesin bakalım. Ancak devletin toplam gelirlerde tahsilat oranının ülke genelinde 20 nci sırada yer alması Bayburtlu sanayici ve ticari işadamlarının başarısıdır. 

Ancak birde gerçek var ki şudur, sanayi ve ticaretin gelişememesinde her kes ne kadar sorumluysa; devletine sahip çıkılan sanayici ve ticaret erbabının başarısında Ticaret ve Sanayi Odası bir o kadar başarılıdır. Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda vizyondur. Başkanlığı ise İbrahim Yumak yapmaktadır.

Sayın Yumak her ne kadar ticaret ile uğraşıyorsa da, 9 milyon 300 bin Euro proje bedelli Doğal Taş fabrikasının Bayburt’a kazandırılmasında en büyük aktördür. 

Bayburt’un sanayisinin gelecekte doğal (TÜV) taş dünyasının etrafında dolaşacağını tahmin ediyorum. Önemli firmalar tarafından çeşitli yatırımlar yapılıyor.

Hep beraber göreceğiz. Bayburt’ta bu tip gelişmeler yaşanırken,  sanayi ve ekonominin 2017 yılında nasıl geçeceğini Başkan Yumak bakın nasıl değerlendiriliyor.
“Mevsim kış olduğu için işletmelerimizin yaza hazırlık çalışmaları ile günlerini geçirdiğini söylemek isterim. Kış mevsimlerinde her kes bizim yattığımızı zannediyor ama işin aslı öyle değildir. Bizler yaza hazırlık çalışmalarımızı kış mevsiminde organize edip sezona böyle hazırlanıyoruz. Tabi kış şartları belimizi bükmesine rağmen günümüz teknolojilerini kullanarak ağır etkileri azaltmaya çalışıyoruz.

Bayburt’un kaderi ker ne kadar bu günlerde makus olarak görülüyorsa da gelecekte sanayileşmiş, turizmde ivme kazanmış, hava alanı ile dünyaya entegre olmuş, O.S.B ile bölgenin ilgi odağı olmuş Bayburt bizi bekliyor”. Bayburt’un kalkınmasında her Bayburtlunun taşın altına elini koyması gerektiğini ifade eden başkan İbrahim Yumak, şöyle devam etti.

“Özellikle 2017 yılı içinde istihdam sektörüne önemli katkılar sağlayacağına inandığım yatırımlar geldi, gelmeye devam ediyor. Saymak gerekirse; çorap, iplik, alüminyum, tekstil gibi fabrika yatırımları Teşvik kapsamında ilgi gören ilk yatırımlar oldu. İş kuracaklara KOBİ tarafından sağlanan 50 bin liradan başlayan teşvik kredileri, KDV, ÖTV indirimleri, sicil affı ve çağrı merkezleri iş dünyamıza önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum”. 

Sözlerini gelecekten umutlu olarak değerlendiren Başkan Yumak, sözlerini şöyle tamamladı.

“Evet, Türkiye’nin en küçük ili Bayburt, büyük yatırımlarla geleceğe merhaba demenin mutluluğunu yaşıyor. Ağır sanayi yatırımlarının yanı sıra Turizm dede yapılan çalışmalar tüm ağırlığı ile devam ediyor. Karaca Tünel çalışmaları tamamlandığında Karadeniz sahili ile aramızdaki Zigana gibi dağlar ortadan kalkacak”. 

Görüldüğü gibi komşu illerimizden Bayburt ve Gümüşhane ekonomi hayatlarında yavaş yavaş ayaklanmaya başladılar. Başlayan gelişmelerden bizlerde memnun oluyor, payımıza düşeni almaya başlayacağız, umarım. Bugün Bayburt’tan bu kadar. Yarın Gümüşhane. Her ili ilimizde yaşanan gelişmeleri yakın takibe aldım. Yarın Gümüşhane’de yaşanan gelişmeleri, aktarmaya çalışacağım.