TRABZON (AA) - Trabzon'da 1. Uluslararası Kemençe ve Horon Festivali gerçekleştirilecek.

Karadeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu Başkanı Hakan Usta, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, federasyon öncülüğünde Vira Kültür Sanat Gençlik ve Spor Derneğinin desteği ile her yıl geleneksel olarak düzenlenecek Uluslararası Kemençe ve Spor Horon Festivali'nin bu yıl 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacağını ifade etti.

Festivale, kemençe ve türleri ile halk kültürünü icra eden 15 ülkeden 700-800 kişinin katılmasını beklediklerini söyleyen Usta, Ortahisar, Akçaabat, Of, Sürmene ve Beşikdüzü ilçelerinde yapılacak gösterilerin yöre halkı tarafından beklendiğini söyledi.

Usta, kemençe kullanan ülkelerin sanatçılarının da Trabzon'a davet edildiğini, böylece enstrümanın ve horon kültürünün birçok ülkeye tanıtılmasının amaçlandığını belirtti.

Festival Koordinatörü Hasan Okhan Okumuş, güzel bir proje ile dünya kültürlerini Trabzon'da bir araya getireceklerini söyledi.

Trabzonlu gençlerin, yöresel kıyafet ve kemençesi ile Çanakkale Savaşı'na katıldığını anımsatan Okumuş, "Kazanılan zafer sonucunda gençler, horon oynamışlar. Bizler de festivalde bunu anlatan bir tiyatro gösterisi yapmayı planlıyoruz. Ayrıca bilim adamlarıyla birlikte paneller düzenleyeceğiz." diye konuştu.

Vira Kültür Sanat Gençlik ve Spor Derneği Başkanı Erdoğan Cineviz de organizasyonu düzenlemenin onur ve gururunu yaşadıklarını vurguladı.