BOLU (AA) - Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu'nun gelecekteki su ihtiyacıyla ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirterek, bir milyon nüfusun su ihtiyacını garanti altına aldıklarını belirtti.

Kent merkezinde bir okulda Dünya Su Günü nedeniyle düzenlenen programda konuşan Başkan Yılmaz, kentin su problemini çözmek için çalışmalarda bulunduklarını kaydetti.

Yılmaz, "Önce Gölköy Barajını içme suyu haznesi olarak kullanıp temiz içme suyu arıtma tesisi yaparak, Bolu'nun su ihtiyacını karşılamak istedik. Kolay olmadı ancak şuan temiz su arıtma tesisimiz bitti ve su ihtiyacımızı oradan karşılıyoruz. Eski suların tamamını da kullanmıyoruz. Ayrıca şehir merkezindeki su şebekesinin tamamını yeniledik." diye konuştu.

Gölköy’deki suyun çok kaliteli ve maliyetli olmadığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Tam altı pompa ile arıtma tesisine basıyor, orada arttıktan sonra da şehre veriyoruz. Daha sonra Çele Barajı diye bir proje üzerinde çalışmaya başladık. Bu bölge daha az kirletilen bir bölge. Tabi bu işin projenin uygulama aşamasına gelinene kadar da DSİ'nin en az 5 yıl ölçüm yapması ve bunu projelendirmesi lazımdı. Bunun üzerine Kara dere sularına yöneldik." şeklinde konuştu.

Yılmaz, kente getirmek istediği sularda kırmızı benekli alabalıkların yaşadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Ömrümüzü bu suların Bolu’ya kazandırılmasıyla ilgili mücadeleye verdik. Hukuken pek mümkün olmayan bu suları Bolu’ya tahsis etmeyi başardık. Şuan o suları şehir merkezine getirmek için tünel açıyoruz. Bolu dağı tünelinden daha uzun bir tünel inşa ediyoruz. Uzunluğu 3 bin 624 metre olan tünelin şu an bin 700 metresini tamamladık. İnşallah tünel bittiğinde ve o su geldiğinde artık memba suyu bizim musluklarımızdan akacak. Ayrıca DSİ’de Çele barajını kendi projesi haline getirdi. Ve yakında yapımına başlanılacak. Çele Barajı tek başına Bolu'nun su ihtiyacını karşılıyor. Karadere suları da tek başına Bolu'nun su ihtiyacını karşılıyor. Bir de yürürlükte olan Gölköy Barajı var."

Yılmaz, ayrıca Bolu'nun gelecekte su problemi yaşamayacağını da belirterek, "Bolu'nun nüfusu gelecekte 350 bini geçmeyecek hesaplamalara göre. Şu an Bolu'nun gelecekteki su ihtiyacıyla ilgili çalışmamız bitti, bir milyon nüfusun su ihtiyacını garanti altına altık. Gelecekte Türkiye, hatta dünya su sıkıntısına girse bile Bolu asla sıkıntı yaşamayacaktır." kaydetti.