TRABZON (AA) - ATİLLA KURTOĞLU - Karadenizli mobilya ustası Mustafa Kaya, TRT ekranlarında yayımlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisinden etkilenerek ahşap oyuncaklar üretiyor.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde 17 yıldır mobilyacılık yaptığını, dedelerinden bugüne süregelen ahşap işçiliğini gelecek nesillere taşımak istediğini söyledi.

Ahşaptan farklı ürünler yaptığını, daha önce de ahşap otomobil, Uzungöl'e ahşaptan otobüs gibi sıra dışı ürünler yaptığını anlatan Kaya, ürün yelpazesini bin çeşidin üzerine çıkardığını belirtti.

Kaya, temel ekipmanlarla dedelerinden gördüğü yöntemlerle ahşap oyuncak da yaptığını ifade ederek, ahşap sepet, tabure, topaç ve yeni nesil oyuncaklar ürettiğini dile getirdi.

"Diriliş Ertuğrul" adlı diziyi izlediğini kaydeden Kaya, "Bu dizi, tarihimizi anlattığı için bana hitap ediyordu. Dizide kullanılan bazı araç gereçleri gördüm, bunlar çok ilgimi çekti. Ben de diziden esinlenerek tarihimizde çok önemli yeri olan Kayı baltasının ahşap maketini ürettim." dedi.

Kayı baltasının yanı sıra tarihte önemli yeri olan kılıç da tasarladığını belirten Kaya, "Oyuncakları çocuklarımıza zarar vermeyecek şekilde, yumuşak ağaçlardan tasarladım. Oyuncakları kesinlikle şiddeti özendirmek amacıyla değil, daha çok atalarımızı, devletimizi, bizim bu toprakları nasıl bunlarla kazandığımızı onlara öğretebilmek adına üretiyoruz." diye konuştu.

Kaya, diziden esinlenerek yaptığı oyuncakların çok büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Yöreye gelen gurbetçilerimiz, ilçemizden geçen Arap ve diğer turistler bunlara gerçekten çok büyük ilgi gösterdi." ifadesini kullandı.

- "Talepleri yetiştiremiyorum"

Ayda 2 bin 500 Kayı baltası ve kılıç üretip sattığını belirten Kaya, oyuncakların ücretinin 7,5-10 lira arasında değiştiğini söyledi.

Kaya, oyuncaklara talebin çok fazla olduğuna işaret eden Kaya, şunları kaydetti:

"Elimizdeki üretim kapasitesiyle talepleri yetiştiremiyorum. Oyuncaklarımızı Köprübaşı'nın dışına henüz çıkaramadık ancak ilçemiz dışında da satışa sunmayı düşünüyorum. Avrupa Birliği hibe programlarına başvuru yaptık. Olumlu cevap aldığımız zaman iyi bir tesis kurup eli bu işe yatkın işsiz gençlerimizi istihdam ederek hem ülke ekonomisine katkı sağlamak hem de bu ürettiğimiz oyuncakları daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyoruz."