53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin bu yılki ana teması darbe ve mülteciler olarak belirlendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, organizasyona FETÖ’nün F’sinin bile sızamayacağını söyledi.
16-23 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya festival ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Festival Direktörü Elif Dağdeviren ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan Festival ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, organizasyona FETÖ’nün F’sinin bile sızamayacağını söyledi. 15 Temmuz’un kalpte açtığı yaranın acısının tazeliğini koruduğunu söyleyen Türel, bu durumun uzun zaman devam edeceğini ifade etti. Türel, "Buna rağmen, yapmamız gereken çalışmaları da yürütüyoruz, hatta daha büyük bir sorumlulukla ve hırsla çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi tiyatroda ’show must go on’, yani ’perde kapanmaz’ denir. Antalya Film Festivali de 53 yılına daha güçlü, yeniliklerle dolu olarak giriyor. Festival programına iki özel film programı, seçkisi konuldu. Bir seçkinin adı Güneş Tutulması olacak ve darbeler ile ilgili filmlerin gösterisi olacak. Bu bölümü 15 Temmuza, 15 Temmuz şehitlerimize atfediyoruz. Seçkinin ismi Güneş Tutulması da anlamlı bir isim. Şehitlerin her biri bir güneşti, kendilerini feda ettiler, ama Türkiye’nin yolunu aydınlattılar. İkinci seçki de yine oldukça anlamlı bir temaya sahiptir ve Mülteciler konusuna ayrılmıştır. Türkiye 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparken, dünyanın ibretlik ilgisizliği karşısında bizim bu konuyu gündeme getirmeye hakkımız var. Avrupa’nın önemli şehirlerinde ana caddelerde kaldırımlar üzerinde yatan ve el uzatılmayan mülteciler görülüyor. Savaştan veya açlıktan kaçan göçmenlere ayrılan bölümün başlığı ’Hiçbir Yerin İnsanları’ olacak. Bu büyük insanlık dramına hem filmlerle ilgi çekeceğiz hem de sanatçılar bu konuda sanatçı duyarlılıklarını ortaya koyacaklar. Bu her iki anlamlı seçki için Komitemize özel olarak teşekkür ediyorum" dedi.

"YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ EMEL SAYIN’A"
Altın Portakal Emek Ödülleri’nin bir zamanlar sinemanın olmazsa olmazları arasında yer aldığını dile getiren başkan Menderes Türel, "Altın Portakal Emek Ödülleri’ni bu sene her daim gölgede kalmış olan dublaj sanatçıları Altan Karındaş ile Toron Karacaoğlu’nun olacak. Altın Portakal Onur O¨du¨lu¨’nü bu yıl, Yeşilçam’ın en önemli isimlerinden Yönetmen Feyzi Tuna ile yine hepimizin yakından tanıdığı usta oyuncu Yılmaz Gruda’ya takdim edeceğiz. Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü ise Allah vergisi sesini, beyaz perdedeki oyunculuk başarısıyla birleştiren, bir dönem Yeşilçam’ın unutulmaz yıldızları arasında her zaman başköşede yer alan Emel Sayın’a takdim ediyoruz. İnanıyorum ki, bu ödül hem sinema hem müzik sever milyonlarca Emel Sayın hayranını çok mutlu edecektir" diye konuştu.

"FESTİVALİN 53. YILINA DAHA GÜÇLÜ GİRİYORUZ"
Festivalin 53. yılına yeniliklerle ve daha güçlü girildiğini dile getiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nın ödülünün 100 bin lira olduğunu belirtti. Türel, "Festivale bu yıl 60 film başvurdu. Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması ödülümüz 50 bin Euro. Kısa Metrajlı Film yarışması da çok canlı geçmektedir. Kısa film yarışmasına da 202 başvuru almış bulunuyoruz. Altın Portakal’da benim iki önemli uzun vadeli büyük hedefim bulunuyor. Birisi Altın Portakalı yerelden veya ulusaldan, uluslararası, hatta küresel bir boyuta yükseltmektir. Yabancı sinemacıların katılımı, uluslararası yarışma bu çerçevede her yıl ağırlık kazanmaktadır. Bu yıl Festivale ünlü aktör Gerard Depardieu’nün katılacağını duyurduk. Beyazperdenin en sevdiği aktörlerden Gerard Depardieu, bu yıl Cannes Film Festivali’nde övgü toplayan yeni filmi ’Tour de France’ı takdim edecek ve festival izleyicilerinin sorularını yanıtlayacak. Diğer isimleri de önümüzdeki günlerde birer birer açıklayacağız. İkinci büyük hedefim de Antalya’nın bir sinema endüstrisi şehri olmasıdır. Bunun için Antalya Film Destek Fonu yarışmasını başlatmıştık. Tamamen veya kısmen Antalya’da çekilen filmler bu yarışmaya giriyor ve kazanana 100 bin TL ödül veriyoruz. Tabii ayrıca filmin Antalya’da çekilecek olan bölümlerinde de desteğimizi esirgememeye de söz veriyoruz. Bizim sözümüzün nakit yerine geçtiği de ortadadır. Nitekim bu yarışmaya da 40 senaryo başvurmuştur. Yani sinemacılar da sözümüze güvenmektedir" şeklinde konuştu.

"SÜMER TİLMAÇ’I FESTİVALDE YAŞATMAK İSTİYORUZ"
Ödül töreninde geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden sinema sanatçısı Sümer Tilmaç’ı da yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Türel, "Sümer Tilmaç’ı saygıyla anıyorum. Uzun yıllara dayanan bir dostluğum vardı. Antalya’nın Türk sinemasına armağan ettiği büyük bir sanatçıydı. İsmini bu festivalde yaşatmak konuştuğumuz bir durum. İlerleyen günlerde bu karar ortaya çıkacak. Bu kararı ulusal film festivalimizin içinde ölümsüzleştirmiş olacağız" dedi.

"FESTİVALDE FETÖ’NÜN F’Sİ BİLE YER ALAMAZ"
Yapacakları festivalde terör örgütü FETÖ’nün F’sinin bile yer almayacağını dile getiren Başkan Menderes Türel, "Hiçbir etkinliğimizde FETÖ’nün F’si bile yer alamaz. Dolayısıyla burada büyük bir hassasiyeti festival komitemiz sergiliyor. Terör örgütünün başı olan kişi bütün teröristleri kendilerini o kadar iyi gizlemişler ki düşünebiliyor musunuz? Lise hayatından beri ordunun içerisinde yer alan kişi ordunun başında olan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’dan bile kimliğini gizlemiş. Biz bu konuda çok hassas davranıyoruz. Atılması gereken ne kadar adım varsa atıyoruz" ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL KORTEJ
Her yıl merakla beklenen geleneksel kortej, ulusal ve uluslararası pek çok yıldızla Antalyalıları bir araya getirerek tüm Antalya halkına festivalin başladığını müjdeleyerek 15 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek. İki yıldır Sosyal Sorumluluk ve Farkındalık Korteji olarak adlandırılan ve kortej sayesinde Türkiye’nin önemli konularına dikkat çekmeyi hedefleyen kortejde, yıldızlar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da farkındalık oluşturmak üzere halkı selamlayacak. Tüm dünya coğrafyalarının ortak meselesi ’göçmenler’ ve 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili düzenlenen darbe filmleri bu senenin sosyal sorumluluk projeleri olarak öne çıkıyor.

ONUR ÖDÜLLERİ FEYZİ TUNA VE YILMAZ GRUDA’YA
Onur ödülleri, yönetmen Feyzi Tuna ile tiyatro ve sinema dünyasının önemli ismi Yılmaz Gruda’ya; Altın Portakal Emek Ödüllleri ünlü dublaj sanatçıları Altan Karındaş ile Toron Karacoğlu’na ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise efsanevi sanatçı Emel Sayın’a takdim ediliyor. Festival yönetimi geçtiğimiz günlerde festival afişinin tanıtımı yapmış, ünlü aktör Gerard Depardieu’nün de festivale geleceğini duyurmuştu.
(İHA)