Balıkesir’in Edremit ilçesinde Antandros antik kenti kazılarında bu yıl gen araştırmaları yapılacak. Gen çalışmaları ile kavimlerin ve kökenlerin hareketleri belirlenecek.
Antandors antik kenti kazıları 60 kişilik bir ekip ile devam ediyor. Bu yıl arkeolojik kazı çalışmalarına genetik mühendisliğinden personel de katılıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren kazı başkanı Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gürcan Polat, “27 kişiden oluşan bir kazı heyetimiz var. Bunların içinde arkeologlar, mimarlar, restaratörler yer almakta. Hatta bu sene bir de genetik mühendisliğinden arkadaş geliyor. Özellikle nekrepol (mezarlık) bölgesindeki çalışmalarda gen haritasını çıkarmayı arzu ediyoruz” dedi.
Prof. Dr. Gürcan Polat, “Hangi kavimlere ait olduğu, nereden buraya geldiği bu çalışmalarla elde edilecek. Tek başına bir yerde yapılan çalışmalar netice vermiyor. Çeşitli kazılarda bunlar başladı, biz de buna katıldık. Bu verilerin toplanması durumunda, hangi kavmin nereden geldiği, hangi kökenden geldiği gibi konularda bilgi edinmek mümkün olacak. Ama daha çok yeni bir çalışma bu. Veriler toplandıkça bir netice elde edilecek” diye konuştu.
(İHA)