TRABZON (AA) - Trabzon'un önemli tarihi ve turistik mekanlarından Atatürk Köşkü'nü, yılın ilk 5 aylık döneminde 59 bin 88 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon'un tarih, sanat, kültür ve turizm şehri olduğunu söyledi.

Trabzon'da turizmin yükselen bir değer olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, Ortahisar ilçesine bağlı Soğuksu Mahallesi'nde çamlık arazi içindeki Atatürk Köşkü'nün yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanlar arasında ilk sıralarda geldiğini ifade etti.

Gümrükçüoğlu, Trabzon'un, Türkiye'nin ve dünyanın en yaşanılabilir ve görülmeye değer şehirlerinden olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Son yıllarda Trabzon'a gelen turist sayısı sürekli artıyor. Özellikle Arap turistlerin bölgemize ilgisinde önemli bir artış var. Bu yıl da şehrimize gelen yerli ve yabancı turist sayısında ciddi manada artış yaşanacağını düşünüyorum. Zaten yapılan rezervasyonlar da onu gösteriyor. Trabzon, turizmin yükselen değeridir ve bu değer yıllar geçtikçe kendisini daha çok hissettiriyor."

Belediye uhdesindeki Atatürk Köşkü'nü geçen yıl 203 bin 147 kişinin ziyaret ettiğini anımsatan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Yılın ilk 5 aylık döneminde, Atatürk Köşkü'nü 59 bin 88 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Ziyaretçilerimizden 20 bin 683'ünü öğrenciler, 2 bin 537'sini ise yabancı turistler oluşturdu. Atatürk Köşkü'nü ziyaret eden yerli turist sayımız ise 35 bin 868'e ulaştı. Yıl sonunda ziyaretçi sayımızın bir önceki yıla göre önemli oranda artacağını tahmin ediyoruz."

- Atatürk Köşkü

Mustafa Kemal Atatürk'ün kente ilk geldiği 15 Eylül 1924'te konakladığı Soğuksu Mahallesi'ndeki çam ormanları içerisinde yer alan köşkte, 19. ve 20. yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk'e ait tablolardan oluşan çeşitli etnografik eserler sergileniyor.

Atatürk, köşke üçüncü ve son ziyaretini yaptığı 10 Haziran 1937'da tüm mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almış, mal varlığının bir listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için Başbakanlığa talimat vermişti.

Köşkte yer alan "Vasiyet Odası" isimli bölümde de Atatürk'ün mal varlığını armağan etmesiyle ilgili olarak, "Hayatımın hatırlayabildiğim en mutlu dakikalarını yaşıyorum. Yıllarca önce düşündüğüm bu işi Trabzon'da tamamlamak mukaddermiş" sözünün yer aldığı bir tabela bulunuyor.