BOLU (AA) - Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu, ilçeleri ve köyleriyle birlikte yaklaşık 10 bine yakın sahipsiz hayvanın bakımı ve kısırlaştırma işlemlerini yaparak sahiplendirmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Sahipsiz hayvanlarla ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Ağcan, sahipsiz hayvanların bölgenin sorunu olduğunu, Bolu olarak bu sorunu çözdüklerini, çevre il ve ilçelerden getirilen sahipsiz hayvanların kente bırakıldığını söyledi.

Ağcan, sorunu bölgesel olarak çözmek istediklerini belirterek, "Bolu, ilçeleri ve köyleriyle birlikte yaklaşık 10 bine yakın sahipsiz hayvan varlığımız var. Bunların hem bakımını ve hemde kısırlaştırma işlemlerini yapmak ardından da sahiplendirmek için çalışma yürüteceğiz. Sahiplenilmeyen hayvanların bakımını da yapacağız, böyle bir proje yürütüyoruz." dedi.

- Günde 200 hayvan kısırlaştırılıyor

Haftada 200'e yakın hayvanı kısırlaştırdıklarını belirten Ağcan, "Bir kısmını barınağımızda yapıyoruz, bir kısmını sahiplendiriyoruz. Bir kısmını da doğal hayatına bırakıyoruz. Çünkü onlarında özgürlüklerini kısıtlamamamız gerekiyor. Bu çalışma yaklaşık 1.5 Milyon lira kaynak gerektiren bir proje. Bu kaynağın 1 milyon lirasını Milli Parklar tarafından karşılanacağı yönünde Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun sözü var.

Projeyi, Bolu Valiliği ve Milli Parklar ile birlikte yürütüyoruz. Projemizi Milli Parklar Genel Müdürlüğüne sunduk. Oradan gelecek kaynak ile projeyi 1 yada 1.5 yılda bitirmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında il genelindeki tüm canlı varlığının kısırlaştırılması, bakımı, tedavisi yapılacak bir kısmı doğal hayata salınacak bir kısmı da barınağımızda bakılacak, sahiplendirme çalışması da yapacağız." diye konuştu.

Hazırlanan hayvan rehabilitasyon merkezini çocukların ziyaret edebileceği bir alan haline getireceklerini de ifade eden Ağcan, "Çocuklarımızın merkezi ziyaret ederek hayvanlara dokunma, onlara binebilme ve nasıl yaşadıklarına ilişkin farkındalık oluşturmak istiyoruz." dedi.

- Kentte kayıp manda bile bulundu

Ağcan, kentte kaybolan merkepler, koyun, keçi, sığır ve mandaya rastlandığını söyleyerek, "Bunları da oraya toplayıp tedavilerini yapıp, ekonomik değeri olanları köylülerimize hediye etmeyi düşünüyoruz. İyi ve kaliteli ırk olanları üretmeyi düşünüyoruz. At ve merkepler yavaş yavaş azalmaya başladı. İyi ırkları üretip çoğaltmayı düşünüyoruz." dedi.