BOLU (AA) - Bolu Belediyesine ait seralarda tropikal meyveler üretilmeye başlandı.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Karacasu beldesi yakınlarında bulunan ve belediyeye ait fidanlığı ziyaret ederek, fidanlıkta yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Fidanlıkta yaklaşık 3 bin metrekareden oluşan 5 seranın olduğunu ifade eden Yılmaz, seralarda topraksız tarım, çiçek aşılama ve üretimi, tropikal meyve yetiştiriciliği gibi bir çok konuda çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Belediye olarak seralara ilginç meyvelerde getirilerek yetiştirilmeye başlandığını anlatan Yılmaz, "Bir seramızda tropikal meyve olarak mandalina, muz, ananas, avokado, hurma, yeni dünya, budanın eli, kırmızı limon ve kırmızı muz gibi meyveler yetiştirmeye başladık. İnsanların tabiat, toprak ve bitki ile bağını koparmamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile endemik türler üzerinde çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Burada yok olmaya yüz tutmuş meyve ağaçlarımızın tamamını kollamaya çalışıyoruz. Geçmişte olup ta şu an artık ticari değeri olmadığı için üretiminden vazgeçilen, diyelim ki 40 yıl önceki Seben domatesinin tohumlarını bulduk ve sahipleniyoruz. Bunlarında genlerini muhafaza ediyoruz. Buna benzer her türlü tohumla ilgili olarak geçmişe dayalı olarak çalışıyoruz."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yaptığını hatırlatan Yılmaz, "Bu konuyla ilgili tüm belediyeler çalışırsa Türkiye'nin gen haritasının çıkmasına katkı sağlayacaktır. Bu tür çalışma ile geçmiş değerlerimize ticari değeri de olmamış olsa da sahip çıkmış olacağız." diye konuştu.

Yılmaz, belediyenin yapmış olduğu çalışma ile il genelinde karpuz yetiştirilmeye başlandığını, karpuz yetiştiriciliğine de ilginin her geçen gün arttığını kaydetti.

Bal üretimi konusunda da çalışmaların yapıldığını ifade eden Yılmaz, Bolu'nun kaliteli bal üretimi konusunda söz sahibi olabilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını anlattı.