BOLU (AA) - Bolu Belediyesi, bonsai eğitim üretim serası ile 200 çeşit nilüfer koleksiyonunun yer alacağı 7 bin 300 metrekarelik "Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı" kuruyor.

Bolu Belediyesinden yapılan açıklamada, Belgin Özer'in ön projesini hazırlayıp, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile paylaşarak fikir babası olduğu, "Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı"nın, Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından projelendirildiği belirtildi.

Yapımı hızla devam eden ve yaz sonunda açılması planlanan parkın, Alpağutbey Mahallesi'nde, toplam 7 bin 300 metrekarelik bir alana kurulacağı kaydedildi.

Parkın ortasında, nilüferlerin yetiştirileceği bin 160 metrekarelik özel havuzun yer alacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin en büyük nilüfer havuzu olacak ve dünyanın en zengin nilüfer çiçeği koleksiyonuna sahip iş adamı Hüseyin Usta'nın, belediye nezdinde Bolu'ya hediye ettiği tam 200 çeşit nilüfere ev sahipliği yapacağı, havuzun içerisinde nilüfer türlerine göre farklı yüksekliklerde 104 ayrı bölüm bulunacak ve her nilüfer türünün yeri maksimum boyuna göre belirlenecek. Havuzun suyu ise park alanında bulunan yeraltı sularından sağlanacak. Parkın içerisinde 100 metrekare büyüklüğündeki bir alanda ise 'Türkiye’nin ilk Bonsai Ağacı Üretim Merkezi' yer alacak. Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı'nda, Bolu'nun iklim nedeniyle seraya ihtiyaç duyan bonsai ağaçlar için oluşturulan özel bir Bonsai Serası olacak."

- Parkta, Abant Alası balığı da yetiştirilecek

Parka ilk etapta, Gallicas, Flarıbunda, Menekşe Gülü, Okka Gülü gibi çeşitli gül türlerinden 100 adet dikileceği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, balıkçılık ve endemik hayvan meraklılarının da ilgisini çekmeye aday. Salmonidae familyasından gelen ve sadece Türkiye'de, Abant Gölü'nde yetişen Abant Alası balığı da parkta kurulacak küçük bir havuzda yetiştirilecek. Abant Alası, dünyadaki 4 ana alabalık türünden birini oluşturmasıyla, Bolu'nun eşsiz zenginliklerinden biri olarak biliniyor. Kestane eriği, burnu kızıl eriği, miskici elması gibi Bolu'nun endemik meyve ağaçları da gelecek nesillere sağlıklı aktarılması amacıyla Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı'nda yetiştirilecek.

Parkın en hoş sürprizlerinden birini ise beyaz güvercinler yapacak. Güvercin kümeslerinin yer alacağı parkta, belirli saatlerde uçurulacak elli beyaz güvercin, Bolu'dan dünyaya barış mesajları verecek. Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, 4 mevsim yeşil kalan ağaçlarıyla da ziyaretçileri cezbedecek. Parkta yürüyüş için çam, meşe, ıhlamur, akçaağaç ve ladin ağaçlarından oluşan küçük korular yer alacak. Dünyada sadece Bolu'da yetişen endemik ağaçlar da bu projeyle ziyaretçilere görsel olarak tanıtılacak. Ayrıca, park çimlik alanlarıyla da ziyaretçilerine çocukların koşup oynayabileceği rahat ve huzurlu bir ortam sunacak. Parkta, 380 metrekarelik alana yayılan çocuk oyun grubu, fitness aletleri ve 300 metrekarelik kafeterya ve kamelya da misafirlerini ağırlamaya hazır olacak."

- "Türkiye'nin ilk bonsai serasında yeni bir iş kolu oluşturacağız"

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir ilk olacak "Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı"nı Bolu'ya kazandırmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Türkiye'de ilk olacak bu çok yönlü parkımızda, Bolu'muza uygun nilüfer türlerini yetiştireceğiz, çoğaltacağız görsel bir şov ile sunacağız." dedi.

Bolu'nun endemik bitkilerini ve hayvanlarını dünya çapında tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Akçaağaç, sarıçam gibi Bolu'nun endemik bitkileri, ilk kez bonsai ağacı olarak yetiştirilecek ve dünyaya tanıtılacak. Bonsai ağaçları bir sanat eseri olarak kabul görüyor ve 500 ile 4 bin lira arasında alıcı buluyor. Bonsai ağacı üretim merkezimizde uzmanlarımız kurslar düzenleyerek, bonsai tekniklerini öğretecekler. Böylece, Türkiye'nin ilk bonsai serasında yeni bir iş kolu oluşturacağız."