Türkiye’de ilk kez gösterilecek filmlere ev sahipliği yapacak olan İstanbul Sessiz Sinema Günleri, “Sessiz Sedasız Geldiler” başlığı altında 9-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.
“Osmanlı’dan Sinema Manzaraları” programı kapsamında, 20. Yüzyıl başından Cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı topraklarında çekilmiş çok özel filmler Türkiye’de ilk kez gösterilecek.
İstanbul Modern Sinema’nın ana ev sahipliğindeki etkinlik, Türkiye’de sinemanın 100. yılını kutladığı 2014’te, sinemanın erken döneminden çeşitli örnekleri sunuyor. Panellerle zenginleşen programda Osmanlı döneminden gösterilecek filmlere canlı müzik performansı ile eşlik edilecek. Piyanonun yanı sıra geleneksel müzik enstrümanlarının kullanılacağı canlı performanslarla izleyicilere farklı bir deneyim yaşatılması hedefleniyor.
İstanbul Şehir Üniversitesi’nin girişimiyle hazırlanan ve sinemaseverlere sunulan “Osmanlı’dan Sinema Manzaraları” programı kapsamında, 20. Yüzyıl başından Cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı topraklarında batılı sinemacılar tarafından çekilen haber, belge ve seyahat filmlerinden çok özel bir seçki katılımcılarla buluşacak. Film gösteriminden sonra bir tartışma bölümü de yer alacak.

EN ESKİ VE ÖZEL KARELER BU GÖSTERİMDE OLACAK
Gösterimde yer alacak filmler 20. Yüzyılın başında İstanbul başta olmak üzere Kars ve İzmir gibi Anadolu şehirlerinden, Balkan şehirlerinden, Ortadoğu ve Afrika şehirlerinden görüntüler içerecek. Gösterimde yer alan filmler arasında tarihi açıdan ilginç hikâyeler barındıran film kareleri de yar alacak. Bunlar arasında Charlie Chaplin’in İstanbul ile ilgili hayallerini canlandıran animasyon da bulunuyor. Ayrıca, 1902 senesinde çekilen bir filmde oryantal dans eden figür günün teknolojik şartları kullanılarak el ile renkli hale getirilmiş filmi gösterilecek.
Sessiz sinema döneminde olduğu gibi ‘Sessiz Sinema Günleri’nde de filmlere canlı müzik performansları eşlik edecek. Ancak gösterimi yapılacak filmler Anadolu’ya özgü olduğu için Osmanlı teması çerçevesinde piyano ile beraber kanun ve tef’ten oluşan bir saz heyeti filmlere ses verecek.
Program kapsamında akademisyenlerin de katılımıyla filmlerin gösteriminin yapılması ve filmlerin değişik açılardan tartışılacağı bir panel de düzenlenecek.
(İHA)