TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Doğal güzellikleri, kültürel yapısı, mesire yerleri ve yaylalarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Trabzon'un Tonya ilçesi, dağ ve yayla turizminde de ilgi odağı haline geldi.

Doğaseverlerin Trabzon tercihinde ilk sıralarda yerini alan Tonya, Sazalanı Ulusal Parkı ile Kadıralak, Beypınarı, Derinoba, Kaleobası, Menteşe, Akkese, Çağman, Şarlı ve Güzelyayla gibi yaylarıyla tarihi geçmişinin kültürünü, doğal güzellikleriyle turizmin hizmetine sunuyor.

Kaynak suları, temiz havası ve doğasıyla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de yerli ve yabanca turistlerin ilgi odağı olan Tonya, son yıllarda fotoğraf sanatçılarının da dikkatini çekiyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz açısından turizmin önemli bir potansiyel olduğunu söyledi.

Bölgeyi ziyaret eden turist sayısının her geçen gün arttığını belirten Hacısalihoğlu, "Bölgenin değerlendirilmesi gereken farklı potansiyelleri vardır. Bu nedenle Doğu Karadeniz'i tercih eden turistler, gelecekte de artmaya devam edecektir. Önemli olan turizmdeki artışın iyi bir tanıtımla devam etmesidir. Ne kadar tanıtım yaparsak, ilimiz ve bölgemize o kadar daha fazla turist gelecektir." dedi.

Hacısalihoğlu, ilk tanıtımlara Suudi Arabistan'da başlandığını aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tanıtımlarımız Suudi Arabistan'da devam ediyor. Trabzon ve Doğu Karadeniz, özellikle sıcak iklimi olan Müslüman ülkelerin tercih ettiği bir bölge ve şehir haline geldi. Bu detayı bildikten sonra kendimize koyduğumuz bir hedef vardı. Körfez ülkelerinden bugün 500 bin olan turist sayısını 3 milyona nasıl çıkartırız? Bu şehirde olan bütün kesimler bunun hesabını yapmakta ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürmektedir. Bu hedef öncelikli fiziki alt yapı, tanıtım ve eğitimle başarılabilir. Bunların hepsini birleştirmemiz gerekiyor. Böylece bölgemiz turizm yönünden çok zenginleşecek."

- "Turizm ilimiz için olmazsa olmazımızdır"

Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz'in her zaman turistlerin ilgi odağı olduğunu vurgulayarak, "Atacak olduğumuz adımları çok dikkatli atmamız gerekiyor. Bu doğrultuda Trabzon'da, özellikle Tonya bölgesi vadisi, Çal Mağarası, Şahinkaya kayalıkları için bir mastır plan yapılması doğrultusunda bir karar aldık. Bu konuyu dünyada en iyi bilenlerden Avusturyalı heyetle çalışmalarımızı başlattık. Bu çalışmalar şehir adına hep birlikte devam ediyor." diye konuştu.

Turizmde herkese bir görev düşüğünü de anlatan Hacısalihoğlu, "Turizmden kimse kendini ayrı düşünmesin, çünkü herkese bir görev düşüyor. Bu hepimizin işidir. Bir yerde başlar, şehir ve ilçelerimiz sahip çıkarak devam eder. Başlattığımız mastır çalışma sona doğru geliyor. Devamında da eylem planı ile hayata geçmesi en büyük arzumuzdur." ifadesini kullandı.

Hacısalihoğlu, mastır planın avantaj sağlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yöredeki yaylalar, son yıllarda eşsiz doğası, yeşili ve kültürel varlıklarıyla dağ ve yayla turizminin önemli adreslerinden oldu. Bu kapsamda yöremizin sunduğu güzelliklerden yararlanmak isteyenler her geçen gün 'Tonya'yı daha fazla tercih ediyor. O nedenle Tonya vadisinde plansız büyüme yerine, planlı bir turizmin yerleşmesini ve bu plan yerleşince uluslararası standartlarda olmasını arzu ediyoruz. Dolayısıyla geleceğe dönük diğer ilçelerde de benzer şekilde uluslararası standartlarda turizm merkezleri yapılmasıyla, Karadeniz bölgesine daha fazla turisti çekebilme fırsatımız olacaktır. Buna herkesin sahip çıkması gerekiyor."

Turizme dönük yatırımlardan gurur duyduklarını belirten Hacısalihoğlu, "Turizm ilimiz için olmazsa olmazımızdır. Dumansız sanayi dediğimiz olaydır. Bu konuda çalışmaları hep birlikte yürüteceğiz." dedi.