TRABZON (AA) - Doğal güzelliğiyle öne çıkan ve her mevsim yerli, yabancı milyonlarca turisti ağırlayan Doğu Karadeniz'e Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine rağmen turistlerin ilgisinin azalmadığı, kalkışmanın kısa sürede önlenmesi dolayısıyla yabancı ziyaretçilerin Türkiye'ye güveninin arttığı bildirildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Zağnos Konakları'nda Doğu Karadeniz'deki turizmin son durumunun değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, turizm sezonu başladığında İstanbul'daki terör eyleminin yaşandığını, ardından da 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğunu anımsattı.

Doğu Karadeniz turizm sektörünün, her iki olayın olumsuz etkilerini hızla atmaya başladığını belirten Hacısalihoğlu, şöyle dedi:

"Darbe girişiminin ardından sektörde bazı sıkıntıların olması normaldir fakat bölge turizmi bu etkiyi üzerinden çabuk atacağa benziyor. Bazı iptaller olsa da bölgeye özellikle Arap turistlerin ilgisi sürüyor. Rezervasyonlar yeniden hareketleniyor. Hatta Arap turistler, 'Böyle bir darbe girişimini bir gecede atlatan bir ülkeye güvenimiz tam' diyerek yaklaşık 100 bin dolar ödeyip konut yatırımı yapıyor."

Hacısalihoğlu, yörenin turizmden daha fazla pay alması ve turist sayısının artırılması için tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini de ifade etti.

DOKA Genel Sekreteri Kaldırım da turizm sektörünün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bize pazar olan tüm ülkelerde güven tazeleme yönünde çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Sektörde acenteler, oteller olarak hızlı hareket etmeliyiz." diye konuştu.

- "Trabzon hem dünyanın hem Türkiye'nin en güvenli bölgesi'

Yörenin güvenli olduğuna dikkati çeken Kaldırım, "Turistler bu yöreye, doğal güzellikleri ve insan yapısının yanı sıra güvenli olduğu için geliyor. İnsanların bir yere giderken kafasını kurcalayan en önemli konu güvenlik. Özellikle Trabzon hem dünyanın hem Türkiye'nin en güvenli bölgesi. Bu açıdan vereceğimiz mesajlarımız çok önemli. Körfez pazarında zaten destinasyon olarak bir numara olduk. Yapacağımız çalışmalarla bunu pekiştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, darbe girişimi sürecini sektör olarak el birliğiyle aşacaklarını dile getirerek, "Yaşanan süreçte kamu çalışanlarından dolayı iç turizmde düşüş oldu. Bir duraklama devresinden sonra Körfez ülkelerinden tekrar rezervasyonlar gelmeye başladı. Direkt uçuşlar yapılmaya devam edilmesi, Türkiye'nin hala güvenli ülke olduğunun somut delilidir." sözlerine yer verdi.

Gürkök, turizm sektörünün darbe girişiminden olumsuz etkilenmemesi için birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğine işaret ederek, şunlara değindi:

"Bugüne kadar on çalışıyorsak bugün yirmi çalışacağız. Sezon gelmeden turizmciler yatırım yaptı, otel kiraladı, transfer araçları satın alarak büyük bir borcun içine girdi ama hiçbir zaman karamsar olmadı. Bu işin içinden çalışarak kalkacağımızı iddia ediyorum. Bakanlıktan da bazı destek ve teşviklerin çıkacağına inanıyorum. Hiçbir zaman karamsarlığa kapılmayın."

Bazı turizm acentesi temsilcileri ve dernek yetkilileri de darbe sürecinden turistlerin etkilenmemesi için turizmcilerin daha özenli davranması gerektiğini söyledi.

Toplantıya, Hacısalihoğlu, Kaldırım ve Gürkök'ün yanı sıra Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, Doğu Karadeniz Turizmciler Derneği Başkanı Yusuf Altıntaş, Uzungöl Turizm Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Trabzon Diş Hekimleri Odası Başkanı Önder Taşan ve turizm acentesi temsilcileri de katıldı.