KARABÜK (AA) - AHMET ÖZLER - "Diriliş Ertuğrul", "Filinta" ve "Muhteşem Yüzyıl" gibi tarihi konu ve dönemleri konu alan diziler, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde maharetli demir ustalarının yaptığı kılıçlara ilgiyi artırdı.

Pek çok uygarlığa ev sahipliği yaparak önemli kültürel zenginliklere sahip olan, özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarla öne çıkan Safranbolu ilçesinin içinden geçen Akçasu Deresi'nin iki yakasına kurulu Demirciler Çarşısı'ndaki demir ustası Kazım Madenoğlu, eskiden savaş alanlarında kullanılan silahları, günümüzde dizilerde kullanılması için ve hediyelik eşya olarak üretiyor.

Çarşıdaki demirciler arasında kılıç, miğfer, kalkan, mızrak gibi savaş aletlerini üreten tek usta olan Madenoğlu, 34 yıldır sıcak demir işiyle uğraştığını, demirciliğe ilgisi olduğu için okulu bırakarak dedesinin yanında işe başladığını anlattı.

Geçmişte atalarının Osmanlı ordusu için ürettiği kılıç, gürz, mızrak, zırh ve kalkan gibi silahları şimdi hediyelik eşya olarak ve dizilerde kullanılması için üretmeye devam ettiğini belirten Madenoğlu, özellikle kılıçlara ilginin çok olduğuna vurgu yaptı.

- "İşçiliğine göre 500 ila bin lira arasında satıyoruz"

Sedefli, zülfikar, yatağan, subay kılıçları yaptığını söyleyen Madenoğlu, "Çeşitli ebatlarda yaptığımız kılıçları dizi yapımcıları ve turistler alıyor, duvarlarına asıyor. Osmanlı'yı anımsıyorlar. Üstüne biz işlemeler yapıyoruz. Arapça yazılar yazıyoruz. Hayvan figürleri ekliyor, Osmanlı tuğrasını işliyoruz. Saplarını sedeften ve eskitme şeklinde yapıyoruz. Çok ilgi var." diye konuştu.

Kılıç yapa yapa ustalaştıklarını ifade eden Madenoğlu, öncelikle kılıca göre demir seçtiklerini, ocakta tavlama yaparak kızarttıklarını, dövme işlemi uyguladıklarını, uçlarını keskinleştirdiklerini, son olarak da sap kısmı ahşaptan oluşan kılıca isteğe göre kın hazırladıklarını aktardı.

Birçok televizyon kanalında yayınlanan tarihi dizilerin satışlarını çok etkilediğini belirten Madenoğlu, "Diziler sayesinde Osmanlı'ya ve kılıca olan sevda gün geçtikçe artmakta. Haftada 3-4 kılıç yapıp satıyorum. Daha önce yılda 3-4 kılıç üretimi yapıyorduk. Bizden en çok 'Diriliş Ertuğrul'un kılıcını istiyorlar. Bize internet üzerinden resim atıyorlar, biz de yapıp kargoyla adreslerine gönderiyoruz. İşçiliğine göre 500 ila bin lira arasında satıyoruz." dedi.

- Yurt dışına satış

Kılıç siparişlerinin sadece yurt içinden olmadığını aktaran Madenoğlu, Amerika, Fransa, Hollanda, Danimarka ve İsviçre'den kılıç meraklılarının kendilerini bulduğunu ve yapıp gönderdiklerini kaydetti.

Safranbolu ilçesine gelen Furkan Ertuğrul, "Son dönemlerde tarihi dizilerin artması ve tarihe merakımdan dolayı gördüğüm kılıçlar cezbetti. Bu nedenle yerinde görmek istedim. Kılıçlar takdire şayan ve hayretle bakıyorum." dedi.