TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından "Sera Gölü Tabiat Parkı Peyzaj Uygulaması" projesi başlatıldı.

Proje kapsamında Doğu Karadeniz'in önemli turistik merkezlerinden olan ve Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Sera Vadisi'ndeki heyelanın ardından oluşan Sera Gölü'nün, yapılacak düzenlemelerle daha çok turisti ağırlaması hedefleniyor.

Gölün son zamanlarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya başladığı, bu nedenle de çevresinin 360 derece dolaşılabilmesi için yapılan çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanarak bölgenin turizmde daha da ön plana çıkartılması amaçlanıyor.

Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sera Gölü'nün doğa harikası bir yer olduğunu ve 2010 yılında tabiat parkı ve 3. derece doğal sit alanı ilan edildiğini söyledi.

Bulut, Sera Deresi Vadisi'nde 1950'de meydana gelen heyelanın ardından oluşan gölün eşsiz doğası ve ulaşım kolaylığı bakımından da yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edildiğini belirtti.

Bulut, Sera Gölü'nün bölgede önemli bir destinasyon olduğunu işaret ederek, "Sera Gölü Trabzon'a yakın olması ve Akçaabat ilçesinin kenarında olmasından dolayı da turizmde ön plandadır. Bölge açısından bakılırsa Uzungöl'den sonra Trabzon'un ikinci gölü. Bu bakımdan da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü bir çalışma yapmayı uygun bulmuş." dedi.

- "Sera Gölü Tabiat Parkı çevresi 360 derece dolaşılabilecek"

Sera Gölü ile ilgili Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bir proje hazırlandığını belirten Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sera Gölü'nün çevre düzenlemesinin önemliydi. Bu kapsamda da genel müdürlüğümüz tarafından "Sera Gölü Tabiat Parkı Peyzaj Uygulaması" projesi hazırlandı. Sera Gölü'nde turizm altyapısının gelişmesi maksadıyla bu alan hem doğal sit alanı, hem de tabiat parkı ilan edildi. Daha sonra da biz bura ile ilgili neler yapabiliriz diye çalışmalara başladık ve gelişme planını, uygulama projesini ve dolgu imar planını hazırladık. Şu anda birinci etap çalışmayı da tamamladık. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz Sera Gölü'nün birinci etabında 2.9 milyon dolarlık bir yatırımı vatandaşlarımızın hizmetine sundu."

Bulut, Sera Gölü'nün işletmeciliğinin de Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını anlatarak, "Sera Gölü Tabiat Parkında birinci etaptan sonra ikinci etap projemiz devam ediyor. Projeyle Sera Gölü Tabiat Parkı çevresini 360 derece dolaşacak, gelen insanların rahat bir şekilde tabiat turizminde yürüyüş yapabileceği alanları oluşturuyoruz. Çalışmalarımızı mevcut alanlara ilave olarak yıl sonuna kadar tamamlayıp, Sera Gölü'nü turizmde ön plana çıkararak, bölge turizminden yerli ve yabancı turistlerin daha fazla yararlanmasını sağlayacağız." diye konuştu.

Yerli ve yabancı turistlerin doğayı ve gölü sevdiğini de ifade eden Bulut, "İnsanların taleplerini de göz önüne alarak, projemizi kısa zamanda tamamlamayı planlıyoruz. Burada hedefimiz Sera Gölü'nü hem korumak, hem tabiat turizmini geliştirerek Trabzon'un ve Türkiye turizminin hizmetine sunmak." şeklinde konuştu.