DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesinde (DÜ) Su Altı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğu bildirildi.

DÜ'den yapılan açıklamada, merkezin gerçekleştireceği su altı çalışmalarıyla Batı Karadeniz'in kültürel ve biyolojik envanterinin çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.

Rektörlük bünyesinde faaliyetlerini yürütecek merkezin Düzce ili başta olmak üzere, özellikle Batı Karadeniz'e kıyısı bulunan illerde ve üniversitenin bağlı bulunduğu alandaki iç sularda, her türlü arkeolojik çalışmalar, jeolojik ve jeofiziksel araştırmalar, deniz ve tatlı su kimyasının incelenmesi, denizel ve tatlı su biyolojik çeşitliliğinin araştırılması gibi çalışmalar gerçekleştireceği ifade edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Yapacağı su altı çalışmalarıyla bölgenin kültürel ve biyolojik envanterini çıkarmayı hedefleyen merkez, bölge insanının denizle olan bağını güçlendirmek için dalış ve su sporları eğitimleri ile kıyı temizliği gibi birçok etkinlik düzenlemeyi amaçlıyor. Su altında bulunan kültür varlıklarının bilime ve insanlığa kazandırılması için önemli görevler üstlenecek olan Su Altı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, su altı milli park ve koruma alanlarının tespitinde görev alarak bu konuda çalışan kurum ve kuruluşlara katkı sağlamayı amaçlıyor. İç su ve denizlerin kullanımı, yönetimi ve diğer sorunlarına ışık tutup çözüm üretecek olan merkezin, araştırma ve uygulamalarda gerekli olabilecek dalışlar için balık adam ekibini göreve hazır tutarak ihtiyaç duyulan zamanlarda öncelikle Düzce ili içerisinde olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapmayı önemsiyor."